Amikor egy focimeccs nemzetbiztonsági veszélyt jelent

Amikor egy focimeccs nemzetbiztonsági veszélyt jelent

Székelyföld–Magyarország U18-as mérkőzéssel avatják fel július 23-án a csíkszeredai stadion új lelátóját és klubházát. A mérkőzés betiltását követeli a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR). 

A szélsőjobboldali párt szerint ugyanis Székelyföld és Magyarország U18-as csapatainak összecsapása nemzetbiztonsági veszélyt jelent a román állam számára. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a focimeccs egyúttal kísérlet Székelyföld államiságának kihirdetésére, a magyar revizionista törekvések beteljesülésére.

Emlékeztettek a tavaszi Románia-Magyarország világbajnoki jégkorong mérkőzésre, amikor a két csapat játékosai (három román kivételével) a mérkőzés végén együtt énekelték el a székely himnuszt. A román válogatott többnyire székelyföldi – főként csíki és gyergyói – játékosokból áll. A tavaszi szlovéniai divízió I/A jelű világbajnokságon történtek kiverték a biztosítékot a román médiában, az AUR parlamenti képviselője példátlannak és felháborítónak nevezte az esetet.

Így a 2005-ös korosztály székelyföldi és magyarországi legjobbjai lépnek majd pályára július 23-án. Az avatóünnepséget a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (közismertebb nevén Tusványos) szombatjára időzítették, ami már eleve gyanús jel a románok számára. Arról persze megfeledkeznek, hogy eredetileg a két ország ifjúsági válogatottjainak összecsapását tervezték a szervezők.

Magyar és székely címeres mezekben futnak ki a pályára a fiatalok? Biztos díszíteni fogja a mezüket! Hogy majd közösen eléneklik a meccs elején a magyar és a székely himnuszt? Biztos el fogják énekelni a közönséggel együtt! De ez kit zavar és miért? Tudjuk, persze….

Hírdetés

Utána pedig mi történhet a meccsen? Barátságos meccsen győzni fog a jobbik csapat, felavatják az új lelátót és klubházat, amelyeknek elkészültét nagy valószínűséggel a magyar állam támogatta. A bővítéssel a csíkszeredai stadion 2500 férőhelyes lesz. Az átadás tiszteletére lehet majd egy közös vacsora is, amelyen valaki biztos figyelni fogja, nem hangzanak-e el irredenta dalok.

De az egész egy sportesemény lesz, amelyen a gyerekkoruk végét taposó fiataloknak nem lesz szándékuk kiharcolni Székelyföld önállóságát, de még szidni se fogják azokat a románokat, akik ezt megakadályozzák.

Elrévedezik az ember, hogy hasonló esetben mit tenne a szlovák külügy? Pár évvel ezelőtt bontogatta szárnyát egy felvidéki fociválogatott is. Mi történne, ha ez a csapat netán egy alkalommal valamilyen pályaavatón összemérné erejét valamelyik korosztályos magyar válogatottal?

Bekéretnék a pozsonyi magyar nagykövetet, jegyzék készülne, azonnal kilépnének a V4-ekből, úgyis féllábbal már kilógnak belőle.

Talán szólnának a cseheknek is, akik most Szlovákia légvédelmét biztosítják, hogy felügyeljék, nem száll-e túl magasra a labda, nem sért-e szlovák légteret.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »