Amikor az írásnak esélye sincs elvonni a figyelmet a fotótól

Amikor az írásnak esélye sincs elvonni a figyelmet a fotótól

Nem könnyű képes albumhoz szöveget írni. Az olvasók ugyanis két, igencsak eltérő irányból közelíthetnek a nagy alakú, rengeteg, egész oldalakat elfoglaló fotóval teljes kötetekhez. Van, aki a képek melletti, akár több oldalon át hömpölygő leírást is kedveli. Mások viszont valójában inkább csak képnézegetők. A képes albumokhoz mellékelt szövegek egyszerre próbálnak megfelelni mindkét csoportnak, ezért végső soron mindenkinek csalódást okoznak.

 

A világ legszebb nemzeti parkjai című album gyönyörű könyv, ha csak a képeket nézzük. Kitűnőek a benne szereplő fotók, amelyek valóban alkalmasak a természet szépségének hű megjelenítésére (ezért a szerzőnek inkább a fotósokat kellett volna feltüntetnie, semmint a szövegek íróját). A legtöbb esetben mentesek a giccstől és a mesterkélt színpadiasságtól. Persze mondhatnánk, hogy nem nehéz szép fotókat készíteni a világ legszebb helyeiről, de a könyvben van néhány különlegesség, amelyet még ma sem láthatunk nap mint nap, dacára a tucatnyi természetfilm-csatornának.

Hírdetés

Talán a legkülönlegesebb az egyesült államokbeli Yosemite Nemzeti Parkban található Lófarok-vízesés. A Kaliforniában, az El Capitan sziklaformáció keleti oldalán időszakosan – télen és kora tavasszal – lezúduló víztömeget, ha szép az idő, úgy világítja meg a nap, mintha ragyogna. Az izzó sárga-narancs színezetet kapó, 630 méter magas vízesés lávafolyamnak tűnik, ha jó szögből és a megfelelő pillanatban fényképezzük. Kár, hogy e jellemzők nagyobb része nem szerepel a kötetben.

A nemzeti parkok kontinensenként vannak csoportosítva, mindegyikhez fél- vagy egyoldalnyi leírás, valamint rövid „névjegy” kapcsolódik, amelyben a legfontosabb információk szerepelnek. A szöveg a kötet leggyengébb része. A leírások a legtöbb esetben csapongó, összeszedetlen bekezdések halmazai. A szerző láthatón próbált az erősen korlátos terjedelmi keretek között is egyedi, frappáns impressziókat átadni az olvasónak. Ennek eredménye azonban az lett, hogy a szöveges bevezetők semmiről sem szólnak igazán.

Ám a kötet egésze szempontjából ez nem biztos, hogy baj. Így ugyanis az írásnak esélye sincs, hogy elvonja a figyelmet a fotelben ülő utazásra invitáló fényképektől.

(Elena Bianchi: A világ legszebb nemzeti parkjai. Corvina Kiadó, Budapest, 2016. 9900 forint)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »