Amikor az InterCity a piros jelzés ellenére is átrobog az állomáson

Megmagyarázhatatlan balkáni események a Budapest-Szeged InterCity-járatokon, avagy: itt tart a MÁV a valóságban

Ha valaki rendszeresen utazik a MÁV korhatag vonalain, annak kiszámíthatatlan menetrendje és elavult kocsiparkja szerint, annak egészen más tapasztalatai vannak, mint amit a MÁV sűrűn cserélődő vezérei hirdetnek fellengzősen elméleti nyilatkozataikban a „vasút vonzó alternatíváiról.” (Ld. Magyar Nemzet, 2022. 07. 03.: „Elemi érdekünk a vasút fejlesztése”.)

Homolya vezérigazgató eltűnt a homályban, jött helyébe a lojális NER-bürokrata, a volános Pafféri Zoltán, aki fantasztikus fejlesztéseket ígér, akárcsak régi kedvencünk, a cuki Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár (futtatott orr- és fartúró Orbán-rokon), aki az MN szerint kijelentette: „A magyar kormány hiszi, hogy a vasút Európa jövője, és hiszi, hogy a 21. század kihívásaira reagálva, a környezetbarát közlekedési módok közül leginkább a vasút fejlesztése szükséges.”

Szépen hangzik, de ezzel szemben a mai valóság tényei lesújtóak és szégyenteljesek.

Nem akartam rontani sem a MÁV, sem hazánk hírnevét, míg a vizes vébé véget nem ér, sem annak szegedi eseményeire, sem a szegedi szabadtéri játékok előadásaira utazó külföldiek kedvét elvenni a MÁV alpári szolgáltatásaitól, amelyek színvonala mélyen az albán vasutaké alatt van, függetlenül attól, hogy mit gondol arról Pafféri vagy Vitézy NER-lovag.

Hírdetés

Az alábbiakban kizárólag a velem megtörtént tényekre szorítkozom. Ellenőrizhetők.

1., Június 16.: a Budapest-Szeged IC (InterCity) 14:53-kor indult a Nyugati Pályaudvarról. Zugló vasútállomáson várakoztam rá. De a mozdonyvezető nem állt meg Zuglóban, a piros jelzés ellenére nagy sebességgel továbbrobogott. A kb. 30 csalódott utas semmilyen tájékoztatást nem kapott a példátlan eseményről. Ám mintegy 15 perc múlva a szerelvény Kőbányáról szép lassan visszatolatott! Az I. osztályú „Komfort” kocsi egyetlen ajtaja azonban elromlott a felszálláshoz, rácsapódott a 30 várakozó utas egyikének karjára, amely majdnem eltört. A pszichés gondokkal küszködő, vagy „idegállapotba került” mozdonyvezetőt csak Kiskunfélegyházánál sikerült lecserélni. Addig ismételten bármi történhetett volna!

2., Június 24.: az IC 12:45-kor indult Szegedről Budapestre. A „Komfort” típusú I. osztályú kocsiban nem működik a légkondicionáló berendezés. Nemcsak az idősek és a gyerekek szenvednek, de a vizes vb és a szegedi szabadtéri játékok visszautazó vendégei is, számukra érthetetlen ez a „vendéglátás”. A kb. 40-45 éves „Komfort” vagonoknál egy ajtó szolgál le- és felszállásra, a légkondicionáló berendezést utólag szerelték fel beléjük, néha működik, néha nem. Most nem, de a kalauznőt nem ez nem nagyon izgatja, azt mondja, ő nem javítja meg, ha nem tetszik, az utasok húzzák le az ablakot. (Akkor bejön a meleg levegő.) Ezeknek a „Komfort” kocsiknak a lecserélését 2021-re, legkésőbb az idei évre ígérte a MÁV.

3., Június 27.: az IC 14:43-kor indult a budapesti Nyugati Pályaudvarról Szegedre. De ezen az InterCitynek nevezett szerelvényen nem volt sem I., sem II., osztályú IC-kocsi, tehát nem volt kötelezően helyjegyes és légkondicionált vagon a vörös riasztásu hőség idején! Helyettük szimpla fapados, helyjegy nélküli falusi színvonalú ülőalkalmatossággal vigasztalódhattak a vizes vb és a szabadtéri játékok felnőtt és gyermek, hazai és külföldi vendégei. Az „ősutasok” hozzátették, ezek a járatok szinte mindig késnek is, nemcsak ünnepi események idején, de már megszokták, mert Szeged – szerintük – büntetésben van a MÁV Zrt. részéről.

Ez a magyar virtus, amit a NER indukál és tart fenn újabb és újabb ismétlődő személycserék után is. A tehetetlenség pedig tehetetlenséget szül minden fellengzős, elméleti megtévesztés ellenére is.

A Kuruc.info régi olvasója,
MÁV-törzsutas, Szeged


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »