Amikor a pápa árnyékra vetődött

Amikor a pápa árnyékra vetődött

Ferenc pápa elfogadhatatlan, az egyház és a kereszténység érdekei és értékei szempontjából is szokatlan, több szempontból is helytelen döntést hozott.

Politikai elfogultsága miatt változtatott az eredeti elképzelésen: csak három órát hajlandó eltölteni az ősszel Budapesten, és kimondottan csak az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére érkezik. A repülőtérről egyenesen vezet az útja a misére, majd távozik az országból. Hangsúlyozottan kerülni akarja a találkozást Magyarország politikai vezetőivel. Tehát nem kíván találkozni sem a miniszterelnökkel, sem a köztársasági elnökkel. Ezzel többezer magyar hívőt sért meg, többezer magyar hívőnek okoz csalódást. Elsősorban azoknak a keresztény hívőknek, akik három alkalommal és kétharmados többséggel szavaztak bizalmat Magyarország jelenlegi kormányának.

Az még hagyján, szíve joga, hogy kivel és mikor találkozzon, bár Isten földi helytartójának nem kellene politikai jellegű állásfoglalásokba bocsátkoznia. Az pedig már bosszantó, hogy provokatív színezetű és összeugrasztó jellegű szándékkal a röpke magyarországi tartózkodását követően Budapestről egyenesen Pozsonyba utazik egy háromnapos szlovákiai látogatásra.

A V4-ek tagállamai közé akar tehát éket verni, amelynek a gondolata nem áll messze Brüsszel törekvéseitől sem. Valószínűleg arra gondolhatott, hogy amennyiben a magyarországi hívők találkozni kívánnak vele, követni fogják őt a szomszédországba is. Nem beszélve a felvidéki magyar hívőkről. Tehát könnyen vezérelheti látogatását egyfajta erőfitogtatás is, hogy bizonyítsa, ki kit követ nagyobb elszántsággal és szeretettel.

Hírdetés

Szlovákiában hatalmon lévő elvbarátja is van a köztársasági elnökasszony személyében, akitől nem esik messze a pápa által is preferált liberális eszmevilág, amelybe szorosan beletartozik a migránsbefogadás is. A pápa tehát mérlegelt: a két ország – Magyarország és Szlovákia – hatalmi megosztása közül melyik áll közelebb az általa képviselt elképzelésekhez? Ebből a szempontból Szlovákia Čaputová köztársasági elnökkel és a szlovák kormánykoalíció másfél pártjával (egész SaS és fél Za ľudí) meggyőzőbbnek tűnhetett a pápa szemében. Most aztán jöhet a magyarországi ellenzék és a liberális média sivalkodása itt is, ott is: hogy már a pápa is tudja, ki az az Orbán, mi az a Fidesz. Miközben Európa darabjaira hullik. Pápai segédlettel… 

Az eredeti szándék, amiről a lapok írtak az volt, hogy a látogatás forgatókönyve fordított lesz, vagyis Pozsonyban csak egy párórás látogatás lesz, és Magyarországon, az Eucharisztikus Kongresszus helyszínén többnapos pápai látogatásra kerül sor. De hát ember tervez, Isten földi helytartója végez! Meg aztán nem csak Brüsszelben tudják, hogy jövőre országgyűlési választások lesznek Magyarországon, Vatikánban is sejtik.

Csak azt az egyet nem érti az ember, hogy miért fontosabb a pápa számára (Brüsszelnek tudjuk, hogy miért) egy balliberális kormányzat hatalomra jutásának támogatása, mintsem egy hagyományos, konzervatív értékeket valló jobboldalé, amely értékrendszerének centrumában a család és haza mellett ott van a kereszténység is.

Magyar értelmiségiek most sora ítélik el ezt az ellentmondásos pápai szándékot. Többen rámutattak arra, hogy a migrációval kapcsolatos nézeteltérések állnak a hátterében, továbbá arra is, hogy Ferenc nem volt ilyen fínyás akkor, amikor a 70-es években cinkosságot vállalt a véres argentin juntával, és akkor sem, amikor Fidel vagy Raoul Castroval ölelkezett Kubában.

Reméljük, Ferenc pápa nélkül is átvészeljük ezt a nehéz időszakot is, és pápai megerősítés nélkül is meg tudjuk tartani hitünket és a nemzeti szempontból elkötelezett magyar kormányunkat!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »