Amikor a miniszterelnök elfelejti, melyik országban él

Amikor a miniszterelnök elfelejti, melyik országban él

Igor Matovič állandó témát kínál az újságíróknak azzal, hogy naponta állítja szembe magát saját állításaival. Nem volt ez másként ezúttal sem, amikor éppen arról feledkezett el, melyik ország polgárainak érdekeit kellene védenie miniszterelnökként.

Azt még talán többen elnézték neki, hogy csütörtökön este megköszönte az Európai Bizottság vezetőinek, milyen sikeresen tárgyalnak a vakcinabeszerzés ügyében, miközben napi szinten azt halljuk, hogyan sikerül az EU-n kívüli államoknak jóval több oltóanyagot szerezniük.

Gondolhattuk, szeretne jó kapcsolatokat ápolni Brüsszellel, mert a hazai támadások mellett jó a nemzetközi támogatás.

Azon se lepődtünk meg, hogy pártjával együtt folyamatosan a koalíciós partnerei mellett az ellenzéket okolja a legtöbb nehézségért, mert ez valahogy Szlovákiában már nemzeti sporttá vált az elmúlt közel három évtizedben.

A kormányfő ugyanakkor szerdai sajtótájékoztatóján az FF2 maszkok használata kapcsán bizonyította, egyáltalán nem érdekli őt a helyi gazdaság előmozdítása.

Megjegyezte ugyan, hogy érdemes őket használni a nagyobb védelem érdekében, s az egyik nagy üzletláncban már 70 cent alatt is kaphatók, tehát nem is olyan drágán beszerezhetők.

Hírdetés

A német Lidl szlovákiai üzleteiben másnap óriási érdeklődés alakult ki a maszkok iránt, volt ahol ez már fizikai összetűzéséket is okozott, mert kevés volt a kínált mennyiség. A Csallóközben is tapasztaltuk, pillanatok alatt elfogytak a maszkok, s az óriási érdeklődés érthető, mert az elmúlt napokban egyre több olyan hír jelent meg, ezek a maszkok jobban védenek a koronavírus új mutációja ellen.

Az összetűzésekről szóló hírekre a miniszterelnök is reagált közösségi felületén:

A hozzászólók pedig nem értették, miért nem képes felfogni az ország első embere, hogy sokaknak az egy euró is számít, miközben az ország vezetése még pénteken sem tudott választ adni arra kérdésre, esetleg biztosítanak-e legalább az idősebbeknek ingyenesen ilyen maszkokat, ahogy azt a kormányból egyesek szeretnék vagy éppen igyekeznek-e másként segíteni a polgárok egészségének védelmét. Arról nem is beszélve,

ha már segíteni nem tudnak az ingyenes maszkokkal, miért nem propagálják, hogy a szlovák vállalatokon keresztül vásároljanak ilyet az emberek, ezzel is élénkítve a hazai gazdaságot.

Azért túlzottan nem lepődtünk meg, hiszen Matovič viselkedése továbbra sem hasonlít egy államférfi megnyilvánulásaira, s ezzel együtt egyre több ellenszenvet vált ki az emberekből. A kialakult helyzet sem tanította meg magasabbról nézni a mindennapi kihívásokat, s az arrogáns magatartás ugyan szimpatikus lehet a szavazói egy részének, de a folyamatos ellentétek generálása a jelenlegi egyébként is szélsőséges helyzetben nagyon sokakban generál túl erős érzelmeket.

Ez pedig nagyon veszélyes, mert arról kevés szó esik, hogy a jelenlegi mesterséges állapot, amikor bizonyos munkahelyeket még fenntart az állam, nem fog örökké tartani,

s mivel egy éve csaknem nullára csökkent Szlovákia külpolitikai aktivitása, amely új befektetőket vonzana az országba, a fejlődés nem lesz olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan várják. A problémák megelőzése érdekében már keresni kellene a jövőt jelentő lehetőségeket, ahogy teszi azt akár Magyarország, s közben minden erővel harcolni a koronavírus járvány megfékezése érdekében. Nem mellesleg pedig elhitetni az emberekkel, hogy a kihívásokat kezelni tudjuk, nem pedig folyamatos félelmet generálni, mert az nagyon gyorsan vissza tud ütni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »