Amikor a bosszús osztrák leteszi az újságot… – Bécsi olvasónk írása az Erdély.ma portálnak

Amikor a bosszús osztrák leteszi az újságot… – Bécsi olvasónk írása az Erdély.ma portálnak

A Kronen Zeitung nem egyszerűen egy napilap, hanem egy osztrák specialitás, mint a Sacher torta. A Wikipediából kiderül miért: “a napi három millió (!) olvasóval, a Kronen Zeitung az összlakossághoz viszonyítva, a legerősebb, legsikeresebb és a legbefolyásosabb újság a világon.” 

Gondolták volna? Nem véletlen, hogy nagy részben már német kézben van, ez a “pénzgyár”.

Nézzük a múlt heti, április 29-i címoldalt, ami jelzi, mit szántak az olvasóknak a szerkesztő urak: “A krízis (járvány – szerk. megj) elősegítette a bűnözést, 4800 gyanúsított. Vadászat a szociális juttatások kihasználói ellen” A jobb alsó sarokban csak röviden jelzik, vár az olvasóra egy Conchita-interjú is. 

2. oldal

A jobb felső sarokban, gyakorlatilag az első hír, hogy a Neos (itteni liberális párt) egyik képviselője májusban Lesbosra utazik, hogy képet kapjon az ottani menekült táborok állapotáról. A lap állandóan támadja a kormányt, amiért nem engedi be Ausztriába a migránsokat.

6. oldal 

A cím egy idézet a belügyminisztertől, “Ez a mi határunk.” Az írás szerint a “keménykezű” belügyminiszter ellátogatott Észak-Macedóniába, a határhoz. A cikk ezt a “kedvenc elfoglaltságának” nevezi. Annak ellenére, hogy kiderül, idén január és februárban a járvány ellenére is negyedével nőtt a menekültek száma. Az írás hangvétele egy visszafogott utálat a kormány ellen. Persze nem olyan durva, mint amikor a magyarokról írnak.

8. oldal

Egy naponta megjelenő rovat, “Tiszta beszéd” címen. Az írója Kurt Seinitz. Mindenhez ért, mindent tud. Most éppen azon sajnálkozik, hogy francia tisztek is megszólaltak a migráció miatt. És ha így haladnak a dolgok, szerinte még nagyobb tragédia fog történni, Marine Le Pen győz a következő választáson. A “Tiszta beszéd” cím, annyiban igaz, hogy a szerző nem titkolja, hogy gyűlöli, pl. Putyint, Orbánt és a multi-kultiról akkor sem mondaná, hogy rossz, ha Le Pen győzne.

Logikus, az állásába kerülne.

12-13 oldal

Hírdetés

Két cikk fotókkal, hogy az USÁ-ban már megint feketéket öltek. Az újság szerint érthetetlen, hogy miért nem rendelik be sehol az amerikai nagykövetet a tűrhetetlen események miatt. Mikor hoz már az EU szankciókat az USA ellen? – teszik fel a kérdést. Bezzeg Navalnyért mindenki reklamál és fenyegeti az oroszokat!

20-21 oldal

A címlapon beharangozott téma következik, interjú a rendőrség erre specializálódott részlegének vezetőjével arról, miként használják ki a csalók az osztrák szociális rendszert. Egy kis keretben “Adatok és Tények”. “Az elmúlt évben 20,1 millió euró szociális támogatást csaltak ki. A hatóság 3820 feljelentést tett. A sort Bécs vezeti. 4800 gyanúsítottak, több mint a fele külföldi.”

26. oldal

A cím: Pénz az illegális beutazásért? Erős vádak a határőrök ellen. Azt írják, hogy minimum három Burgenlandban a határon szolgáló katona ellen folyik vizsgálat, akik állítólag papírok nélkül beengedtek külföldieket Ausztriába. 

Ha kommentálnunk kellene a hírt, csak azt mondhatnánk: ha ingyen csinálták volna talán még dicséretet is kapnának bizonyos pártoktól, de a tettükért pénz kértek. De hát ilyen, csak Ausztriától keletre fekvő országban lehet. Lehet, hogy a megtévedt fiatalokról van szó, akik migrációs háttérrel rendelkeznek, vagy pszichés problémáik vannak? A vizsgálat folyik. Meglátjuk…

36-37 oldal

A lap vége felé járunk. Így a történelmet kedvelőknek egy írás, a 700 éves (!) grazi börtönből. Három rab, két csecsen és egy román, annyira rossznak találták a viszonyokat, hogy egy lyukat fúrtak a falon és kiszöktek. Persze elfogták őket. A másik oldalon két bankrablóról van szó, akik a lopott pénzből akarták a banki kölcsönt visszafizetni. Logikus. Az egyik boszniai, aki csak 33 éves, de már kétszer ült rablásért. A másik koszovói. Eddigre az osztrák olvasó a reggeli végéhez közeledik, így könnyebb témák jönnek. További jó étvágyat! 

Kis kultúra, több sport és az utolsó oldalon egy interjú az osztrák transzszexuális világsztárral, Conchitával. Ehhez bemelegítőnek egy rövid hír, fotóval a 34. oldalról: idén júniusban is megtartják Bécsben a homoszexuálisok felvonulását. Természetesen minden járványügyi szabály betartásával. Az interjúból, – ami Conchita, alias Tom új cd-jének csinál reklámot, – megtudhatjuk, hogy jól van. De a lesújtó hír a végére maradt: kimaradt egy most futó tehetségkutató showból, pedig valamikor ő is szerepelt benne.

“Csalódott vagy, hogy nem szerepelsz az adásban? – kérdezi a riporter.  – Természetesen. Megkerestek, hogy akarok-e a zsűri tagja lenni. Igent mondtam, de az ORF vezetése nem reagált.” 

Itt a bosszús osztrák leteszi az újságot. Most kiderült, amit sejtett. Ugyan naponta adnak le homoszexualitást reklámozó filmeket, beszélgetést és egyéb propagandát, de kiderül: az ORF vezetése homofób. Conchitát kihagyták a műsorból! Bár a beszélgetésben megemlítik, hogy (talán) egy saját műsort is kap.

Egy nap a Kronen Zeitunggal. 

Mi lesz veled Ausztria?


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »