„Ami összetartozik, az összeforr”

 

A trianoni békeparancs aláírásának századik évfordulójára emlékező rendezvények jó részének megtartását megakadályozta a vírusjárvány elleni általános védekezés. Ezzel együtt sokan sokfelé megtalálták a közös emlékezés módját magánszemélyként, közösségként egyaránt.

A borszakma az Összetartozás borának megalkotásával jelezte, hogy a nagyhatalmak diktátuma nem szakíthatja szét e szép hivatás gyakorlóinak nemzeti szolidaritását. Hat ország húsz borvidékének magyar bortermelői küldtek bort e nemes kezdeményezés megvalósítására.

 

E bor megalkotásának ötletéről és a konkrét kivitelezésről elsőként Geönczeöl Attila felvidéki borászt, borszakértőt és -szakírót, a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének elnökét kérdeztem.

G.A.: 2020 tavaszán Czap Sándor bodrogközi bortermelő keresett meg azzal, hogy készítsünk a békediktátum évfordulójára egy közös bort. Megörültem az ötletnek abban a karanténos-otthon ülős időszakban, úgy gondoltam, egy ilyen bor nagyszerű szimbóluma lehet a Kárpát-medence borászai, borvidékei egységének, összetartozásának. Néhány levélváltás és videóbeszélgetés során raktuk össze a koncepciót, miszerint 2019-es száraz fehérbort kérjünk be 6-6 palackkal, nem illatos, lehetőleg őshonos vagy „magyarrá vált” szőlőfajtákból, a kárpát-medencei magyar borászoktól. Azért fehér borra esett a választás, mert az minden magyar borvidéken megtalálható, míg vörösbor nem, gondoljunk csak Tokajra, Somlóra vagy a Balaton-felvidék nagy részére. A kezdeményezés mögé állt a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete és annak társszervezetei. A bort a Felvidéken, az én pincémben házasítottuk össze. Minden tételt külön-külön értékeltünk, hogy kiszűrjük az esetleges hibás vagy valamiért nem odaillő borokat. 83 termelő bora került be a tartályba, egy hónap „összeszoktatás” után palackoztuk az Összetartozás Borát.

Geönczeöl Attilától azt is megkérdeztem, hogy ő, mint a bor megalkotásának megszervezője mivel vett részt a munkában. Azt is tőle sikerült megtudni, hogy miként szerezhető be ez a borkülönlegesség és milyen áron. 

G.A. Pincémből az egyik legszebb, még palackozás előtt álló tétel került a házasításba, a Nagyhegy elnevezésű bor, mely egy több mint 50 éves ültetvény termése. Leányka, Királyleányka, Olasz rizling, Zöld veltelini fajták összeszüretelt, egyszerre feldolgozott bora. Könnyű dolgom volt a kiválasztásnál, hiszen ekkor már összeállt az Összetartozásunk Bora a pince egy másik tartályában – gyakorlatilag beleillő tételt választottam.

Mindössze 400 palack készült a borból, melyből 200-250 palackot értékesítünk, ára 10 euro vagy 3600 Ft/palack, megrendelni a [email protected] email címen lehetséges. A bevételből a palackozás költségeit térítjük, a fennmaradó összeg pedig a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének tevékenységét fogja segíteni.

Bárdos Sarolta a tokaji borvidék egyik legnevesebb borásza, Bodrogkeresztúron kiemelkedő dűlőszelektált, ásványos borokat készít az évszázadokra visszatekintő tokaji édes borkülönlegességek mellett. Arra kérdésre, hogy miért tartotta fontosnak részt venni ebben az akcióban, a következőket felelte:  

 

B.S.: Nagyon örültem a kezdeményezésnek és nagyon szívesen vettem benne részt! Természetesen Furmintot adtam, hiszen ez a legfontosabb tokaji fajta és mindemellett igazi Kárpát-medencei szőlő, aminek géncentruma is itt van valószínűleg.

Ez a közösen elkészített bor szimbolizálhatja azt is, hogy ami összetartozik, az összeforr!

A borász szakmában, legyen szó fogyasztóról vagy termelőről, ez teljesen megvalósult. A kis-magyarországi borászközösségnek teljes jogú tagja Bott Frici, Balla Géza vagy Mauer Oszkár is, de az évek során az egyik legjelentősebb, Kárpát medence-szerte nevet szerzett kóstolón, a „Furmint Februáron” (ami sajnos az idén elmarad) ugyanúgy ott vannak a székelyföldi vagy felvidéki borbarátok is, mint más nagyobb boros rendezvényeken. Jó lenne, ha minden szakmában megvalósulhatna ugyanez és akkor tényleg jelképessé válhatnának a határok köztünk.

A szőlő nagyon különleges növény, otthont termet: ahol szőlődet műveled, kapálod vagy metszed – otthon vagy. Minden évben új reményt és örömet ad. A bor pedig közösséget teremt, egy pohár bor mellett könnyebben születnek a barátságok. Nagyon nagy tisztelettel nézek mindenkire, aki még 100 év után is őrzi magyarságát, anyanyelvét és szülőföldjét a határon túl. És akár minden évben szívesen adnék bort egy ilyen közös borhoz!

 

Piheni Annamária az Érmelléken borászkodik, valódi kézműves, természethű borokat készít odaadással és szeretettel. Az Összetartozás bora kapcsán a következőket fogalmazta meg:

Hírdetés

 

P.A.: Mindig is értékeltem a kreatív ötleteket, embereket, hisz jómagamat is annak tartom,  építészmérnöki szakmám révén a kreativitás mindennapjaim része. De egy dolog megálmodni és más kivitelezni! Miután láttam a résztvevők hosszú listáját és az elkészült címkét, megelégedve mosolyogtam, hogy sok-sok borász barátommal EGYÜTT alkottunk valamit. A „kivitelezés” sikeres lett, eltöltött az az érzés, ami alighanem minden részvevőt megérintett: összetartozunk. Magyarnak lenni jó!

Családi pincészetünk 2,2 hektáron gazdálkodik az Érmelléken,  a természetességre törekszünk, minimális kénhasználat mellett készítjük borainkat, sokat kísérletezünk. Filozófiánk: a borászat művészet!

Az Összetartozás borába kiválasztott tétel 2019-es Diószegi Királyleányka, a legidősebb ültetvényünkről származó bor. Ezt a szőlőt apukám telepítette. Ez a szőlő nagyban hozzájárult ahhoz, amivé lettem. Emellett ez a legtöbb alázatot és szeretetet követelő szőlőfajtánk, mely ráadásul erdélyi fajta, ezért döntöttem úgy, hogy Őt küldöm.

 

Heit Lórándot is megkerestem e szimbolikus erejű bor kapcsán. Ő is az Érmelléken készíti kézműves borait a lehető legnagyobb természethűségre törekedve. A bortermelő, akinek nevéhez Magyarország legjobb tormakészítményei is kapcsolódnak, de még prímásként is ismert, így foglalta össze a kezdeményezés lényegét:

 

H.L. A határtalanul magyar borászok Összetartozásának Bora, mely egyfajta mementót állít Trianon 100. évfordulója kapcsán, elsősorban egy nemzetpolitikai figyelemfelhívás. Bár szétszakíthatták “szerelmes Magyarországunk” kárpát-medencei földjét, de ezt csak idei-óráig képes a háttérhatalom szinten tartani: az élet élni akar, a magyar bor pedig a legkifinomultabb eszköz arra, hogy újra egybekovácsolja, ami összetartozik!

Bihardiószegről, a történelmi érmelléki borvidék jeles szőlődombjairól egy 2017-es Birtokbort ajánlottunk fel, amely alapvetően Királyleányka szőlőből lett összeválogatva, a családi birtok legjobb dűlőiről. Miért pont ezt? Mert ezt még édesapámmal készíthettem el közösen, aki azóta már az égi szőlőskertekben szüretel és borozik magyar őseinkkel.

A Heit Pince által küldött felajánlásnak pontosan ez a legfontosabb üzenete 100 évvel Trianon után: magyar szülőföldön csak a szülői örökség folytatása teremtheti meg a feltámadás nagyszerű pillanatát, mert aki otthon van, az biztonságban érzi magát és az égiek minden eszközt felkínálnák számára a boldoguláshoz!  

 

Kovács Zoltán, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt főgondnoka szintén a lassan-lassan önmagára találó, és a borrajongók „térképére” felkerülő Érmelléken borászkodik. Az Összetartozás bora kapcsán mély tartalmú ars poetica-t fogalmazott meg.

 

K.Z.: Az eltelt száz évben a Kárpát medencei magyarság ezer módon igazolta, hogy a határmódosítás nem változtatta meg az itt élők magyar lelkületét. Gróf Apponyi Albert mondta Trianonban, sajnos nem hallgatták meg: „Az összetartozás a népek önrendelkezési joga.” Ezért ragaszkodunk ma is ahhoz, ami magyar, amit őseink ránk hagytak, amit az évszázadok nem tudtak eltörölni, megsemmisíteni. Örülünk minden kezdeményezésnek, amelyek erősítenek bennünket: a magyarok kenyerének a megsütése, a magyarok borának az elkészítése, a hungarikumok felleltározása, a népzenei hagyományaink őrzése, népköltészetünk, népdalaink átmentése, a déli harangszó hallgatása, a keresztyéni élet gyakorlása.

Érmellék élen jár ezekben a gyűjtésekben. József Attila költővel valljuk: „Látom mit ők nem láttak, mert kapáltak, öltek, öleltek, tették, amit kell.” Boldogok voltunk, örömmel hallottuk a hívást, hogy 2020-ban sor kerül a „magyarok borának” az elkészítésére. Hiába jött a vírus, mert a szőlőtermelők, a borászok „tették, amit kell”. Jó volt a termés, szép borok lettek a hagyományos érmelléki fajtákból is. El is küldtük, hogy hozzájáruljunk a születő bor elkészítéséhez, tiszteletben tartva a javasolt fajtákat.

Családi keretek között 3 hektáron termelünk szőlőt, a 2019-es, Leánykából készült borunkat adtuk a közösbe. E szőlőfajtánk 55 éves telepítésű, egy harmad hektáron terem nálunk. Jellegzetes erdélyi fajta. Bora testes, jellegzetes ízű és illatú. Fürtjei kicsi, vállas, tömött fürtök, érési időszaka szeptember első fele.

Szeretnénk visszaállítani az Érmelléki borvidék hagyományait, nevezetességét. Eltörölni a régi rendszer szakmai hibáit, de hagyományos hordóérlelést alkalmazva. Növelni a szőlőterületet, úgy a kötött talajon, mint a homokon, felszámolva a parlagon lévő területeket. Hisz a századfordulón Jakab Rezső borász, 24 hold homoki terméséből, Bécsbe szállította palackozva a borait.

Bízunk Istenben, hogy az elkövetkező száz év hoz még ránk is „víg esztendőt”. Ezért naponta imádkozunk, hallgatjuk a református templom 1491-ben készült harangjának a hívó szavát. „Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van.” 1.Ján. 4.7.

 

 

Borbély Zsolt Attila


Forrás:bzsa.blogspot.com
Tovább a cikkre »