Ami örök

És való igaz: kis bálványosi szabadegyetemből mára meghatározó közép-európai szellemi erőtérré vált Tusványos, mely az elmúlt évtizedek során volt már a demokráciakeresés fóruma, a magyar–román párbeszéd bölcsője, az erdélyi magyar pluralizmus színtere, a magyar–magyar egymásra találás helyszíne és jelképe, a nemzetpolitika egyik legfőbb műhelye. De miközben évről évre változott, nőtt, terebélyesedett – talán örökre elveszítve egykori csendes, meghitt hangulatát –, legfontosabb jellemvonását mindvégig megőrizte: gondolkodó és kíváncsi emberek gyülekezőhelye maradt. Tusványoson valahogy mindig összekerülnek mindazok, akik kíváncsiak egymásra, politikai vezetőinkre, művészeinkre, sportolóinkra, zenészeinkre, a világban zajló sorsfordító történésekre vagy éppen a Kárpát-medencei hétköznapokra.

Két év szünetre kényszerült Tusványos is, mint annyi minden életünkben, hiányát éreztük: nemcsak a tusnádfürdői kempingtábor nyújtott megannyi élménye, a találkozások, a közös nagy beszélgetések öröme maradt ki életünkből, nemcsak az elmaradt koncerteket sajnáljuk, de mintha helyzetértékelésünket, világlátásunkat is hátrányosan érintette volna e szellemi műhely kimaradása. Annyi minden történt e szűk két év alatt: világjárvány írta át egyik napról a másikra az életünket, háború tört ki a szomszédunkban, újabb gazdasági válság küszöbén állunk, olyan alapvető szükségleteink miatt kell aggódnunk, mint a biztonság vagy az otthon melege, alapvetően megváltozott a romániai belpolitika, népszámlálás zajlik, választásokat tartottak itthon és otthon – megannyi kérdés, megannyi kihívás, megannyi megbeszélésre, továbbgondolásra váró jelenség. Nem véletlen a talán minden eddigieknél nagyobb tematikai változatosság az idei Tusványos programjában: van, amiről beszélni, van, amiről gondolkodni.

Hírdetés

A 47 partnerszervezet több mint négyszáz programot szervez a tusnádfürdői tábor 27 helyszínén. Kulturális események, koncertek, szórakoztató, sport-, népzenei, egyházi programok színesítik a kínálatot, a kerekasztal-beszélgetések főbb témái között pedig szerepel a háború, a gazdasági válság, a közös európai védelempolitika, de szó lesz a romániai belpolitikai helyzetről, a népszámlálásról, a kisebbségi jogokról is. Nem maradnak el azok a hagyományos programok sem, amelyek Tusványos rangját emelik, hírnevét öregbítik: a Kárpát-medence különböző országaiban működő magyar érdekvédelmi szervezetek és pártok vezetőinek nemzetpolitikai kerekasztala, illetve Tőkés László és Orbán Viktor szombati előadása.

Van, ami örök – hirdeti Tusványos idei jelmondata, és lehetetlen nem arra gondolni, hogy talán jobb hely lehetne világunk, ha minden népnek, minden országnak, minden régiónak lenne saját Tusványosa, ahol összegyűlhetnének az egymásra és a világra kíváncsi, gondolkodó emberek megbeszélni közös dolgaikat.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »