Ami még Merkelt is zavarja, minden magyarra hét munkanélküli fiatal jut

Pénteken a négy visegrádi ország (Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Csehország) kormányfői és a német kancellár egyeztetett Varsóban, s bár a hangsúlyosabb téma az Európai Unió biztonsága volt, de szóba került az EU mindennapi működését befolyásoló gazdasági kérdések is.

Angela Merkel német kancellár a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az Unió számára rendkívül fontos a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelem, ami a bevándorlás támogatása mögött meghúzódó munkaerőhiánnyal egyidejűleg egyaránt fojtogatja az EU gazdaságát.

Szerdán mutatta be az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) éves jelentését a globális munkaerőpiaci trendekről. Az anyagból kiderül, hogy 2015-ben tovább emelkedett a 15-29 év közti munkanélküli fiatalok száma, globálisan már 71 millióan vannak. (Azaz, ha a klasszikus 10 millióval számoljuk Magyarország lakosságát, minden állampolgárra jut 7 olyan fiatal, akinek nincs megélhetése).

Ennél is aggasztóbb, hogy a 156 millió olyan fiatalt tartanak számon az ILO-nál, akik bár dolgoznak, de esélyük sincs kitörni a mélyszegénységből, ugyanis naponta legfeljebb 850 forintot keresnek.

Hírdetés

Ennek megfelelően 2015-ben 51 millió fiatal migráns élt egy másik országban – és ebbe a számba beletartoznak a külföldön dolgozó magyar állampolgárok is.

Ohh, Magyarország!

Pénteki hír, hogy hazánkban egyre aggasztóbb a demográfiai helyzet, s miközben a természetesen módon is fogy a magyar, a kivándorlás a munkaerő-hiányra rátesz még egy lapáttal. Ennek olyan mindenki számára is megtapasztalható következményei lesznek, mint hogy drasztikusan emelkedik a kenyér ára, illetve hogy mintegy 50-80 ezer ember hiányzik a zöldség-gyümölcs ágazatból az idénymunkák időszaka alatt.

Nem túl jók a kilátások a kerítésen innen sem.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »