Amerikának nincs erkölcsi alapja Kínát bírálni

Az Egyesült Államok nem rendelkezik erkölcsi alappal ahhoz, hogy Kína dél-kínai-tengeri építkezését bírálja, hiszen Amerika ellopta a bennszülöttek földjét.

A Dél-Kínai-tenger vitatott szigeteire több ország is igény tart. Kína is magáénak érzi, és mint ismert mesterséges szigeteket épít a tengeren, ahol katonai bázisokat alakít ki. A Spratly-szigetek fontos kereskedelmi útvonalon helyezkednek el, amellett, hogy nagy valószínűséggel olaj- és gázlelőhelyek is vannak alatta, így Kína nem szándékozik lemondani róla, szép szóval és erővel is hiába próbálkoznak nála. Kína nem hagyja, hogy az USA dirigáljon neki, hiszen tengeri nagyhatalmi babérokra törekszik hosszú idő óta.

„Az USA-nak valószínűleg a legkevésbé van erkölcsi alapja arra, hogy hangot adjon véleményének, mivel az Egyesült Államok egy lopott ország, ami az őshonos népek állampolgárságától való megfosztására épült – mondta Kim Petersen pekingi politikai elemző az iráni Press TV-nek adott telefonos interjújában szombaton.

Hírdetés

„Ez egy olyan ország, amely ellopta Hawaii-t a hawaii emberektől, ez egy ország, amely még fenntartja a gyarmatosítás valamilyen formáját Guam szigetén (és) a kubai Guantánamói-öbölben. Hogyan lehetséges az, hogy katonai bázist tart valaki a Guantánamói-öbölben, majd azért kritizálja Kínát, mert ugyanezt épít egy lakatlan szigetből.”

Hivatalos amerikai személyek szerint kínai kapcsolatokkal gyanúsítható hackerek jutottak hozzá az amerikai hírszerzés és a hadsereg bizalmas személyzeti adataihoz június elején. Az előzetes becslések 4 millióra tették azoknak az embereknek a számát, akiket a behatolás elvileg érinthetett, de a vizsgálatokra rálátó tisztségviselők az AP-nak azt mondták, hogy akár 14 millió amerikai alkalmazott és vállalkozó is érintett lehet.

Az Egyesült Államok azzal vádolta a kínai kormányt, hogy ők állnak a számítógépes támadások mögött. Kína visszautasította a vádat, felelőtlen kijelentésnek titulálva azt.

Peking szerint Washington kibertámadás vádjai képmutatóak, hiszen kiderült, hogy az USA maga a legaktívabb elkövetője kíberkémkedéseknek külföldi országok, különösen Kína ellen.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »