Amerikai vita román szálakkal: Trump ügyvédje szerint Joe Biden fia Romániában is gyanús ügyleteket folytatott

Amerikai vita román szálakkal: Trump ügyvédje szerint Joe Biden fia Romániában is gyanús ügyleteket folytatott

Nem csupán Ukrajnában, hanem Romániában is voltak kétes ügyletei Hunter Bidennek, Joe Biden volt demokrata párti alelnök fiának – legalábbis ezt állítja Rudy Giuliani, Donald Trump amerikai elnök ügyvédje.
Romániára is kiterjedt a Joe Biden volt amerikai alelnök kelet-európai ügyletei kapcsán kirobbant egyesült államokbeli kampánybotrány: a Fox News szerint Biden fia egy korrupció miatt elítélt román üzletemberrel működött együtt.

A republikánus párthoz közel álló Fox Newsnak Rudolph Giuliani, Donald Trump ügyvédje nyilatkozott az amerikai elnök hivatalából történő elmozdítását célzó eljárás (impeachment) kapcsán, amelyet egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetés miatt akar elindítani a Demokrata Párt, mivel a gyanú szerint annak során Trump megpróbált nyomást gyakorolni az ukrán államfőre, hogy az ukrán ügyészség indítson nyomozást Hunter Biden ukrajnai ügyletei kapcsán.
Giuliani nyilatkozatában arra utalt:

Hunter Biden nem csupán Ukrajnában keveredett gyanús ügyletekbe, hanem Romániában is.

A vasárnap sugárzott interjúban Giuliani nem említett konkrétumokat, csupán a demokrata párthoz közel álló liberális sajtót ostorozta, amely szerinte az elmúlt három évben elhallgatta az ügyet.

„A Washingtoni sajtó az elmúlt három évben elhallgatta ezeket a dolgokat. Megpróbálok fényt deríteni az Obama-adminisztráció idejéhez kapcsolódó masszív korrupciós botrányra” – mondta Giuliani a csatornának.

Giuliani kettős mércével vádolta meg a sajtót, mondván: miután Hunter Biden azt mondta, nem tett semmi rosszat, a sajtó nem firtatta tovább az ügyet. Szerinte ennek nyomán ugyanígy kellett volna eljárniuk azt követően is, hogy Donald Trump elnök kijelentette: nem tett semmi törvénytelent.
Szerinte

kettős mércét alkalmaznak a Republikánus Párttal szemben,

a demokrata többségű képviselőház által megindított vizsgálatot álságosnak nevezte, a sajtót pedig azzal vádolta meg, hogy a Demokrata Pártot szolgálja.

Hírdetés

„A sajtó nem ír ezekről a dolgokról. De nekem rendelkezésemre áll az összes információ. Számos dolog fog megjelenni. Még nem jutottunk el Romániáig. Várjanak csak, amikor elérünk Romániáig” – fenyegetőzött Giuliani, aki csalónak nevezte Hunter Bident.

A Fox News a New York Times nyomán arról számolt be, hogy

Hunter Biden egy ellentmondásos, egyesült államokbeli kapcsolatokkal rendelkező román üzletember, Gabriel Popoviciu tanácsadójaként is tevékenykedett.

Popoviciut ingatlanügyletei miatt két évvel ezelőtt hét év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Az üzletembert abban találták vétkesnek, hogy jogtalanul és mélyen a piaci ár alatt szerzett meg a bukaresti mezőgazdasági egyetemtől egy 224 hektárnyi telket, amelynek egy részén később lakónegyedet építtetett. Az ügyben az egyetem volt rektora hat év börtönbüntetést kapott, Cornel Șerbant, a román belügyminisztérium titkosszolgálatának volt vezetőjét 2 év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték, ügyészekre kifejtett törvénytelen nyomásgyakorlás címén.

Popoviciu Románia egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetője, az ő tulajdonában van egyebek mellett Románia egyik legnagyobb plázája.

Az üzletember az ítélet végrehajtása elől külföldre szökött, de Londonban őrizetbe vették. Ruszlan Rjabosapka újonnan kinevezett ukrán főügyész pénteken jelentette be, hogy az ukrán főügyészség átvilágítja a korábban lezárt ügyeket, köztük mintegy 15 olyan ügyészségi eljárást, amelyekben a Burisma Holding gázipari vállalat is érintett, amelyben igazgatóbizottsági tag volt Hunter Biden.

Az Egyesült Államokban a minap robbant ki a Donald Trump elnököt érintő botrány, miután a The Washington Post című lap nyilvánosságra hozta: egy ismeretlen amerikai hírszerző feljelentést tett Trump ellen amiatt, hogy nyomást gyakorolt ukrán hivatali partnerére, Volodimir Zelenszkijre július 25-i telefonbeszélgetésük alatt. Egyes értelmezések szerint arra akarta rávenni Zelenszkijt, hogy Kijev segítsen terhelő bizonyítékokat szerezni Ukrajnában Joe Biden ellen. Az ő egyik fia, Hunter Biden a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja volt évekig, és jelentős összegeket keresett, amikor apja alelnökként meghatározó szereplője volt az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának. Az amerikai Demokrata Párt a feljelentés nyomán vizsgálatot kezdeményezett annak megállapítására, hogy indokolt-e megkezdeni a Trump felmentését célzó alkotmányos vádeljárást (impeachment). A minap közzétették a Trump és Zelenszkij közti júliusi telefonbeszélgetésről készült feljegyzést, de megoszlanak a vélemények, hogy történt-e nyomásgyakorlás Trump részéről vagy sem.

Hunter Biden 2014 májusában lett a vállalat igazgatótanácsának jogi kérdésekkel foglalkozó tagja. Ezt a tisztségét egészen az idei év áprilisáig megtartotta, havi mintegy 50 ezer dolláros fizetés mellett.

Trump csütörtökön a finn elnökkel tartott közös sajtókonferenciáján azt szorgalmazta, hogy talán Kínának is vizsgálatot kellene indítania Hunter Biden ottani üzleti ügyeiben.
Hunter Biden azért került a republikánusok célkeresztjébe, mert édesapja, Joe Biden jelenleg a legesélyesebb demokrata párti elnökjelölt-aspiráns. 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »