Amerikai védelmi miniszter az F-35-ös programról: "fucked up"

Amerikai védelmi miniszter az F-35-ös programról: "fucked up"

Patrick Shanahan megbízott amerikai védelmi miniszter igencsak kifejező jelzővel illette minap az F-35-ös vadászrepülőgépek programját. A "fucked up" jelzőt használta, ami nagyjából azt jelenti: befellegezett neki.

Az Amerikai Védelmi Minisztérium csütörtökön közzétett jelentése szerint a miniszter nem magát a vadászgépet szidalmazta, sőt, a repülőgépet egyenesen fantasztikusnak tartotta. Shanahan becsmérlő kijelentése főként abból az aggodalmából fakadt, hogy a programban hiány mutatkozik a tartalék repülőgép-alkatrészekben – olvasható a CNN hírei közt.

Az F-35-ös lopakodó repülőgépek közel harminc százalékánál lépett fel tavaly probléma. A gépek egy része több hónapon keresztül nem szállhatott fel az alkatrészek hiánya miatt.

Hírdetés

A nyomozás arra irányult, hogy Shanahan megsértette-e az etikai megállapodást vagy sem. A miniszter azonban kifejtette, hogy nem a gépeket kritizálta, hanem a program egészével vannak fenntartásai.

Az F-35-ös vadászgépeket a katonai repülőgépek jövőjeként tartják számon, mivel a sokoldalú eszközök kombinálják többek közt a lopakodó képességet, a hangsebesség feletti gyorsaságot, és az ellenséges radarok számára is nehéz a felfedezésük.

A típus egyébként az amerikai államfő, Donald Trump kedvence, aki többször láthatatlannak nevezte az F-35-ös vadászgépeket.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »