Amerikai válság: a rasszizmus csak a felszín

Amerikai válság: a rasszizmus csak a felszín

Nemcsak az utcai megmozdulások, hanem a koronavírus-járvány és annak kezelése, a gazdasági válság is rányomja majd a bélyegét a novemberi elnökválasztás előtti kampányra az Egyesült Államokban. A helyzet jelenleg nem Donald Trumpnak kedvez, de elemzők szerint őszig fordulhat a kocka.
Az amerikai társadalom már nem olvasztótégely, hanem salátástál, ami azt jelenti, hogy a különböző etnikumok egymás mellett léteznek, megtartva a saját önazonosságukat, tehát nem olvadnak egyfajta amerikaivá – mondta nemrég a budapesti InfoRádió Aréna című műsorában az amerikai zavargások kapcsán Magyarics Tamás külpolitikai szakértő. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára arról is beszélt, hogy a spontán megmozdulásokra rácsatlakozott a politikai, az FBI pedig már azt keresi, kik pénzelik a szervezett tüntetőket.

Az amerikai rendőrök kemény fellépésével kapcsolatban Magyarics Tamás kiemelte:

százmilliószámra van magántulajdonban lőfegyver az Egyesült Államokban. A rendőrök tavalyelőtt 4700 embert lőttek le, nagyjából kétszer annyi fehér embert, mint feketét.

„A lakosságon belül a feketék 13 százalékkal képviseltetik magukat, a fehérek pedig közel hatvan százalékkal, tehát a feketékkel szemben sokkal erőszakosabban lépnek fel a rendőrök. A börtönlakosság egyharmada fehér, egyharmada fekete, tehát a feketék magasan túl vannak reprezentálva a börtönökben. Ennek megfelelően a bűnözési statisztikákat is vezetik arányosan” – hangsúlyozta a szakértő.

Hírdetés

A novemberi amerikai elnökválasztás miatt egyre több elemző a kampánnyal hozza összefüggésbe a tiltakozásokat. Az egyetemi tanár szerint az abszolút legitim kezdeti tiltakozáshullámra ráültek különböző politikai erők, és

nyilvánvalóan az a cél, hogy Donald Trump újraválasztási esélyeit csökkentsék.

Feledy Botond külpolitikai elemző szerint az amerikai gazdasági helyzet romlásának is betudható, hogy jelentős tiltakozáshullám vonul végig az országon. Mint az InfoRádiónak elmondta, minden alkalommal, amikor komolyabb gazdasági és egyéb politikai válság alakul ki, az úgynevezett faji probléma, a rasszizmus mindig előkerült az Egyesült Államokban.

„Vagyis ez egy indikátora is egyben a további intézményi és más politikai válságoknak, amelyek most egymást erősítve törnek felszínre, és garantáltan valami nagyobb, katartikus megoldást fognak követelni, ami nem biztos, hogy megérkezik, de a novemberi elnökválasztás napjáig fog még fokozódni” – nyomatékosította a szakértő. Hozzátette:

már most látható, hogy Joe Biden demokrata párti elnökjelölt-aspiránsnak nőtt az előnye az elmúlt hetekben, ami részint Donald Trump elnök rendőrkrízishez, valamint a koronavírushoz való hozzáállásának is betudható.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »