Amerikai választások: Florida nem hódolt be a woke tömegnek

Amerikai választások: Florida nem hódolt be a woke tömegnek

Félidős választásokat tartottak tegnap az Amerikai Egyesült Államokban, melyek egyes vélemények szerint egyben népszavazást jelentenek a Biden-adminisztrációról, amely elhibázta a gazdaságpolitikát, támogatta a woke-mozgalmat és megnyitotta az Egyesült Államok déli határait. A választásokról szóló hírfolyamunk folyamatosan frissül.

***

Több amerikai hírcsatorna is a republikánus párti jelöltek előnyét jelzi az amerikai félidős képviselőházi választásokon, viszont a szenátusi helyekért folyó versenyben a demokratáknak sikerült elhódítaniuk egy mandátumot a jobboldaltól a közép-európai idő szerint szerda déli adatok szerint.

A CNN és a Fox News amerikai hírtelevízió is a jelen állás szerint 48-48 szenátori helyet tart biztosítottnak a két pártnak a felsőházban, ahol az egyszerű többséghez 51 mandátum kell.

A demokraták az eddigi eredmények szerint elhódítottak egy kulcsfontosságú szenátori helyet a republikánusoktól. Ez Pennsylvaniában történt, ahol a demokrata párti John Fetterman legyőzte a republikánus Mehmet Ozt.

A CNN szerint a 435 képviselőházi helyből eddig 198-at nyertek meg jobboldali jelöltek, míg a demokrata párti indulók 178 képviselője jutott be eddig az alsóházba. A 435 fős ház minden képviselőjét most választják meg, a többséghez 218 mandátumra van szükség. A CNN szerint a republikánusok 9 olyan helyen tudtak győzni, ahol eddig demokrata párti képviselő volt, a demokraták 3 republikánus képviselő helyét vehetik át a jelenlegi állás szerint.

A Fox News 199 republikánus párti győzelemmel számol jelenleg, míg a demokraták 172 képviselőt juttathatnak a házba, miközben 64 versengés eredménye még kérdéses.

A FiveThirtyEight elemző portál becslései szerint 207 republikánus és 188 demokrata képviselő jutott be közép-európai idő szerint szerda délig az alsóházba.

***

New York államban a tavaly hivatalba lépett demokrata kormányzó, Kathy Hochul nyert; a politikus Manhattanben, támogatói előtt győztesnek nyilvánította magát, miután a szavazatok többségét összesítették.

New York lakossága elutasította, hogy visszaforduljunk a fejlődésből – jelentette ki Kathy Hochul kedden éjszaka. Szavait támogatóinak címezve kijelentette, hogy hangosan és világosan hallatták hangjukat.

Kathy Hochul tavaly augusztusig az állam helyettes kormányzója volt. Elődje, a szexuális zaklatással vádolt Andrew Cuomo lemondása után vette át a kormányzói tisztséget.

A politikus beszédében azt ígérte, hogy első teljes négyéves kormányzói ciklusában elsősorban a lakáshiány kezelésén és a közbiztonság javításán fog dolgozni.

Republikánus kihívója, Lee Zeldin programjának egyik fő eleme a New Yorkban államban és mindenekelőtt New York városában drámai mértékben romló közbiztonság volt.

A leadott voksok mintegy 90 százalékának összesítése után Kathy Hochul a szavazatok majdnem 53 százalékával rendelkezett, míg Lee Zeldin mintegy 47 százalékkal.

***

A szabadság győzelmeként és a woke ideológia vereségeként értékelte győzelmét az amerikai választásokon Ron DeSantis, Florida nagy fölénnyel újraválasztott republikánus kormányzója.

A konzervatív politikus kedd éjszakai győzelmi beszédében támogatói előtt kijelentette, hogy átírta Florida politikai térképét, amivel arra utalt, hogy az állam hagyományosan demokrata többségű megyéiben – mint Miami-Dade és Palm Beach – is fölényesen győzni tudott.

– jelentette ki Ron DeSantis. Hozzátette, hogy harcolni fognak a “woke” ellen a törvényhozásban, az iskolákban, a vállalatokban, és soha nem hódolnak be a “woke-csőcseléknek”.

Florida államban a szavazatok 59 százalékával győzött DeSantis demokrata párti kihívójával, Charlie Cristtel szemben, aki 39 százalékot ért el. Négy évvel ezelőtt Ron DeSantis alig 1 százalékpontos fölénnyel lett első alkalommal kormányzó.

Hírdetés

***

Republikánus győzelem született az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó, a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Guam szigetén a keddi félidős választáson – közölte a Pacific Daily News.

Az Egyesült Államok szövetségi államai közé nem sorolt területnek 1993 óta folyamatosan demokrata kongresszusi küldötte volt.

James Moylan, a republikánus jelölt, a sziget törvényhozásának szenátora a 32 502 leadott szavazatból 17 075-öt szerzett meg, és lett ezzel Guam második jobboldali delegáltja Washingtonban.

Guam szigetének polgárai szavazati joggal nem rendelkező küldöttet választhatnak 1972 óta a washingtoni kongresszus alsóházába, a képviselőházba.

***

Arizona állam egy megyéjében a szavazógép hibája, Pennsylvania egy megyéjében a kifogyott szavazópapír, Illinois állam egy megyéjében pedig valószínűsített kibertámadás hátráltatta a szavazás menetét a félidős kongresszusi és helyi választásokon kedden.

Illinois állam Champaign megyéjének közigazgatási hivatala a közösségi médiában azt közölte, hogy szavazógépeik internetes kapcsolatával akadt gondjuk, aminek az oka „kibertámadás”.

A hivatal kedden a déli órákban érzékelte a kapcsolódási és szerverproblémákat, amit a hálózat és szerverek elleni online támadásra vezetnek vissza – áll a közleményben, ami szerint internetes rendszerük az elmúlt hónapban már szembesült túlterheléses (DDoS) támadással.

Arizona államban Maricopa megye választást felügyelő testülete a szavazógépek hibájáról számolt be, ami akadályozta a szavazás menetét.

Ugyanakkor hozzátette: mindenkinek a szavazatát megszámolják, van tartalékmegoldás, az érintett választók egy szavazóurnában is elhelyezhetik szavazólapjukat. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a megye bármely másik választóhelyét is felkereshetik azok, akiknek problémájuk akadt a szavazógéppel.

Pennsylvania állam Luzern megyéjében egy bíró elrendelte a szavazás meghosszabbítását, miután a választás menetét a szavazógépből kifogyott papír akadályozta.

Lesa S. Gelb közölte, hogy miután a választópolgárok egy része nem élhetett a szavazati jogával, a megyében két órával meghosszabbítja a szavazóhelyiségek nyitvatartását.

***

Több szempontból is mélyül a szakadék a demokrata és a republikánus politikai tábor között az Egyesült Államokban – jelentette ki Steve Hayward, az UC Berkeley professzora kedden Budapesten, egy angol nyelvű konferencián.

2022. november 8-án tartották az országban a félidős választásokat. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a hagyományokat folytatva az amerikai választások eredményeit is szakértők bevonásával elemezte. A konferencia társszervezője az Alapjogokért Központ volt.

Steve Hayward azt mondta, hogy az amerikai egyetemeken nagyon baloldali a szellemiség.

Eltolódás figyelhető meg iskolázottság szerint is: sok, egyetemet végzett nő már a republikánusokat támogatja – hangsúlyozta.

A professzor azt mondta, hogy fontos lázadni a woke-mozgalom ellen.

Közölte, hogy a képviselőház 435 tagját kétévente újraválasztják, ezért itt nagy lehet a fordulat. A szenátorok, akik 100-an vannak, hat esztendőre kapnak mandátumot. Kétévente a harmadukat választják meg, így itt csupán kisebb cserélődés következhet be – ismertette Steve Hayward.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója úgy vélekedett, hogy az elnöki ciklus felénél a szavazók értékelik majd a demokraták és az államfő, Joe Biden munkáját. Az eredmény tükrözni fogja az amerikai emberek véleményét a vezető politikusaikról.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója azt hangoztatta, hogy sokkal több dolog köti össze az Atlanti-óceán két oldalán élőket, mint amennyi elválasztja őket. Isten, haza, család értékeit Európában és Amerikában egyaránt számos ember osztja – jegyezte meg.

Magyarországnak az a fontos, hogy igaz és megbízható partnere legyen az Egyesült Államok – mondta Szánthó Miklós, aki republikánus többséget kívánt lehetőleg a kongresszus mindkét házában.

Az eseményen panelbeszélgetésen Gladden Pappin, az MCC vendégoktatója arról beszélt, hogy jelenleg nagyon rossz a közbiztonság sok amerikai városban. Ezt tetézi az infláció mértéke, valamint a rengeteg dezinformáció – fűzte hozzá.

Steve Hayward arra utalt, hogy a rendőrséget a demokraták gyengítették meg, ezért romlott a közbiztonság.

Simon Hankinson, a The Heritage Foundation tudományos főmunkatársa azt mondta, hogy sok amerikai szorul segítségre, az infláció káros hatását mindenki érzi, miközben többszörösen elítélt bűnözők járnak szabadon az utcán.

A panelbeszélgetés résztvevői nem értettek egyet egyértelműen abban, hogy a félidős választások eredménye megváltoztathatja-e Washington külpolitikáját. Simon Hankinson szerint ha több lenne a republikánus kongresszusi képviselő, akkor erősebbé válna a kapcsolat Magyarországgal. Steve Hayward ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a félidős választások kevésbé befolyásolják a külpolitikát. Gladden Pappin azt kívánta, bár ismernék jobban az amerikaiak az európai helyzetet.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »