Amerikai válasz Netanjahu kémkedésére: nyilvánosságra hoztak egy 28 éves jelentést az izraeli atomprogramról

Amerikai válasz Netanjahu kémkedésére: nyilvánosságra hoztak egy 28 éves jelentést az izraeli atomprogramról

Az Egyesült Államok példátlan lépéssel feloldotta a titkosítását egy 1987-es jelentésnek, amely bepillantást enged az izraeli atomfegyver-programba – jelentette csütörtökön az izraeli sajtó.

A Pentagon múlt hónap elején hírverés nélkül nyilvánosságra hozott egy addig szigorúan titkosnak nyilvánított, az izraeli nukleáris programról készült dokumentumot.

Hírdetés

Izrael, nem akarván sokkolni a világ közvéleményét azzal, hogy bármilyen témakörben igazat is képesek szólni, soha nem ismerte be hivatalosan, hogy atomfegyverrel rendelkezik, és ezt hallgatásukkal mindeddig tiszteletben tartották az amerikai hatóságok.

Az 1987-ben a Pentagon irányítása alatt álló védelmi elemzésekkel foglalkozó intézet (Institute for Defense Analysis) által készített dokumentum megjelentetésével azonban Washington megtörte a több évtizedes csendet. A háromszázhatvannyolc oldalas dokumentum részletesen leírja, hogy Izrael miként fejlesztette katonai technológiáját, nukleáris infrastruktúráját és kutatását a múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »