Amerikai támaszpont irányából indított rohamot az Iszlám Állam (videó)

Amerikai támaszpont irányából indított rohamot az Iszlám Állam (videó)

Nagy rohamot indított szerda hajnalban Szíria délnyugati részén az Iszlám Állam terrorszervezet; a halálos áldozatok száma meghaladja a 215-öt. A terroristák az amerikai megszállás alatt lévő Al-Tanf irányából érkeztek.

A több helyszínen, egyeztetve indított offenzívát Al-Szuwejda  tartományban az Iszlám Állam terrorszervezet, miközben a szíriai hadsereg Jarmuk völgyben számolja fel a dzsihadisták utolsó állásait. A helyi források szerint a halálos áldozatok száma meghaladta a 215-öt köztük 41 civil.  Közel 200-an megsebesültek és több tucat embert ejtettek túszul a terroristák.

Az Iszlám Állam dzsihadistái az amerikai hadereg által megszállt Al-Tanf térségéből érkeztek. A tartományt védelmező drúz harcosok jelentése szerint Al-Tanf amerikai katonai támaszpont irányából a  dzsihadisták hónapok óta próbálnak betörtni Al-Szuwejdába.

Hírdetés

A szintén  Al-Szuwejdanak nevezett tartományi fővárosban három öngyilkos merénylő röpítette levegőbe magát, a negyedik öngyilkos merénylőt  elfogták és azonnal felakasztották a város egyik terén. A helyi források szerint több mint száz halottról szóló adatot közölt az Iszlám Állam terrorista szervezet is közösségi médiájában, és egyben bejelentette, hogy a fegyveresei hajtották végre különböző helyszíneken a meglepetésszerű támadásokat.

A tartományban ez a legsúlyosabb napi veszteségmérleg a konfliktus 2011-es kezdete óta . A dzsihadistákat az utóbbi időszakban kiszorították az általuk ellenőrzött területek jelentős részéről, és jelenleg a közel-keleti ország mindössze 3 százalékát tartják felügyeletük alatt. Al-Szuwejdában helyreállt a nyugalom – jelentette be később a tartományi kormányzó, de egy kisebb terület még a dzsihadisták kezén van a várostól északkeletre.

Az orosz külügyminisztérium véleménye szerint a szerdai roham a terroristák “kétségbeesését” bizonyítja a küszöbön álló végső vereségük láttán.

Orientalista.hu – Sinoda, MTI SANA nyomán


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »