Amerikai sajtó: “ismeretlen ukránpárti csoport” hajtotta végre az Északi Áramlat elleni támadást

Az USA tisztviselőire hivatkozva a The New York Times azt írja, hogy az amerikai hírszerzés szerint egy azonosítatlan ukránpárti csoport hajtotta végre tavaly szeptemberben az Északi Áramlat elleni támadást, amit több európai ország terrorizmusnak tart. A NYT szerint az amerikai hírszerzés nem talált bizonyítékot arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy katonai parancsnokai érintettek lennének a szabotázsakcióban.

A dolog érdekessége, hogy az incidens után a nyugati mainstream sajtó apraja-nagyja arról írt, hogy Oroszország tehető felelőssé – amit azonban sem megerősíteni nem lehetett, és nem is volt logikus. Szakértők szerint ugyanis az Északi Áramlatok felrobbantásával felértékelődött Európa ellátásában az Ukrajnán keresztül haladó vezetékek.

A NYT azt írja, hogy az ukrán kormány és katonai hírszerzés tagadják részvételüket az incidensben, és állítják, hogy nem tudják, ki állhatott a hátterében.

Hírdetés

Az is beszédes, hogy az amerikai hírszerzés nem hozta nyilvánosságra az “ismeretlen ukránpárti csoportról” szóló információk természetét és forrását valamint azt, hogy milyen bizonyítékok alapján jutottak erre a következtetésébe. A NYT azt is hozzátette, hogy a hírszerzés bizonytalan közlése mögött az állhat, hogy nyitva hagyják a lehetőségét annak, hogy egy ukrán kormányhoz vagy a biztonsági szolgálatokhoz köthető “proxy” csoportról van szó.

A hír egyébként azért is fontos, mert nyilvánvaló hatással lesz az egyébként sem ideális német-ukrán kapcsolatokra.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »