Amerikai romboló tart a szír partok felé

Amerikai romboló tart a szír partok felé

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy a haditengerészet második legkorszerűbb, irányított rakétákkal felszerelt rombolója közel jár a szíriai partvidékhez.

 Oroszország továbbra is fenntartja, hogy semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy vegyi támadás történt volna a szíriai Dumában, ugyanakkor erre a feltevésre hivatkozva fenyegetőzik Washington, hogy katonai erővel fogja „megbüntetni” Szíriát.

 A következő napokban már szemmel látható lesz az  Amerikai Haditengerészet második legkorszerűbb, irányított rakétákkal felszerelt rombolója, miután már behajózott a Földközi-tengerbe, jelentette a The Wall Street Journal, a Pentagon forrásaira hivatkozva.

 Az Egyesült Államok irányított rakétákkal felszerelt rombolója, az USS Donald Cook, amely ugyancsak Szíria elleni kerülne bevetésre, már a keleti mediterrán térségben állomásozik, közölték amerikai védelmi tisztviselők. A második ilyen típusú romboló, az USS Porter pedig néhány napon belül megérkezik a térségbe, olvasható az újságban.

 Korábban Donald Trump amerikai elnök azzal vádolta Oroszországot és Iránt, hogy támogatja a szíriai elnököt, Bashar Al-Assadot, és közölte, hogy 48 órán belül döntést fog hozni azzal kapcsolatban, hogyan reagáljon a szombati doumai állítólagos vegyi támadásokra, amelyekkel Damaszkuszt vádolják. Trump ezzel kapcsolatban nem zárja ki a katonai beavatkozás lehetőségét.

 Moszkva és Damaszkusz elutasították a douma-i klórtámadásokról szóló állításokat, azzal érvelve, hogy az orosz külügyminisztérium úgy értékelte őket, mint próbálkozást a terroristák támogatására, ami indokot adhat a külföldi katonai beavatkozásra Szíriában.

Hírdetés

 Március 13-án Oroszország katonai vezérkari főnöke, Valerij Gerasimov tábornok elmondta, hogy Moszkva felderítette a keleti Ghouta-i militánsokat, akik éppen vegyi támadást készítettek elő a térségben.

 A magas rangú tisztviselő hozzátette, hogy az Egyesült Államok a hamis támadást ürügyként használhatja fel a damaszkuszi kormányzat ellen.

 Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn azért gyűlt össze, hogy megvitassa a legfrissebb eseményeket Szíriában, beleértve a doumai állítólagos vegyi támadásokat is.

 Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia hibáztatta Damaszkuszt, hogy bár úgy tűnik Bashar Assad szíriai elnök áll nyerésre a háborúban, aligha lehet megalapozott indoka egy ilyen támadás engedélyezésére.

 Hétfőn Oroszország vegyi anyag szakértőket küldött Dumaba, hogy vizsgálják felül a vegyi fegyverek állítólagos bevetését a térségben.

 Miután kikérdezték a helyi kórház betegeit és munkatársait, az orosz szakértők közölték, hogy nem találtak semmilyen klór vagy szarin gáz okozta mérgezésre utaló jeleket.

Orientalista.hu – Vivkamar (Sputniknews)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »