Amerikai rakétákkal lőtt Ukrajna egy orosz légibázist a Krímben

Amerikai rakétákkal lőtt Ukrajna egy orosz légibázist a Krímben

Ukrajna a krími orosz légibázisok ellen használja az Amerikától nemrég kapott ATACMS rakétatípust. Biztonsági okokból az orosz légihatóság több polgári repülőtér forgalmát is ideiglenesen korlátozza.

A műholdfelvételek kiterjedt tüzeket észleltek a kifutópálya és a repülőgépparkoló területén. A rakétatámadás a régió más településeiről is robbanások hangjáról számoltak be. A támadás tényét Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kinevezett kormányzója is megerősítette.

A kormányzó szerint az orosz hadsereg visszaverte a támadást, és az egyik lelőtt rakéta törmeléke egy szevasztopoli utcára zuhant. „A lelőtt rakéták típusának tisztázása folyamatban van. Lehetséges, hogy olyan lőszereket is találnak, amelyek nem robbantak fel” – jegyezte meg Razvozsajev.

Az orosz védelmi minisztérium tíz rakéta elfogásáról számolt be a Krím felett, mely ATACMS taktikai rakéták voltak. Ukrajna mintegy 100 ilyen, 300 km-es hatótávolságú rakétát kapott az Egyesült Államoktól az első 61 milliárd dolláros segélyrészlet előrehozott részeként – írta a The New York Times.

Hírdetés

A fegyverzetet korábban már bevetették, de kisebb mértékben, inkább teszt-szerűen.

Ukrajna sorozatosan támad oroszországi légibázisokat

Április közepén az ukrán rakétaerők már megtámadták a dzsankoji orosz katonai repülőteret, előtte pedig több légibázist, köztük Belbeket. Ezen a repülőtéren legalább három orosz katonai repülőgép megsemmisült – közölte Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának (AFU) szóvivője.

Az orosz védelmi minisztérium nem erősítette meg a veszteségeket, és közlése szerint harci gépeket nem ért kár.

Euronews, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »