Amerikai páncéltörőket kaptak a jenkik "mérsékelt terroristái" Szíriában

A Szíriai Szabad Hadsereg tagjai szerint a szállítmányokat a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szembehelyezkedő államok azután juttatták el hozzájuk, hogy a kormányerők iráni fegyveresek és a libanoni Hezbollah síita radikális szervezet támogatásával nagyszabású offenzívát indítottak Aleppó tartományban a múlt pénteken.

A "felkelők" persze telhetetlenek, azt mondják, az új fegyverek nem elegendők a szíriai hadsereg kiterjedt támadásának visszaverésére. "Néhány darab nem elegendő. Több tucatra van szükségük" – mondta az egyik SZSZH-tiszt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns csoport beszámolója szerint a "felkelők" péntek óta legkevesebb tizenegy katonai járművet lőttek ki irányított páncéltörő rakétákkal.

Hírdetés

Az Egyesült Államok Törökországon keresztül látja el az általa "mérsékeltnek" nevezett felkelőcsoportokat a támogatásukat célzó program keretében. Ugyanennek a programnak a részeként képezték ki a kiválasztott "mérsékelt fegyvereseket" a CIA emberei.

A Pentagon október 9-én közölte, az amerikai hadsereg folytatja az általa kiválasztott "felkelők" felfegyverezését, ennek felgyorsítása végett a fegyvereket és a lőszert biztonsági szempontból átvilágított parancsnokokhoz juttatják el, akik maguk osztják majd el a felszerelést embereik között. Az amerikai védelmi minisztérium illetékeseinek tájékoztatása szerint a "felkelők" alapszintű katonai felszerelést kapnak, fejlett tankelhárító vagy vállról indítható légvédelmi rakétákat nem.

Frank Gardner, a BBC brit közszolgálati média tudósítója ugyanezen a napon arról számolt be a Twitter közösségi oldalon egy bejegyzésében, hogy Szaúd-Arábia 500 TOW típusú páncéltörő rakétát küldött az SZSZH-nak.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »