Amerikai össztűz zúdult Lengyelországra egy hírtévé miatt

Amerikai össztűz zúdult a lengyel kormányra, miután pénteken a lengyel parlament alsóháza, a szejm változatlanul hagyta a még nyáron megszavazott, majd az ellenzéki vezetésű szenátus által megvétózott, a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló törvénymódosítást.

Az Egyesült Államokat mélyen aggasztja a törvénynek az a passzusa, amely aláássa a szólásszabadságot, gyengíti a sajtószabadságot és csökkenti a külföldi befektetők Lengyelországba vetett bizalmát – hangoztatta Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Aggályainak adott hangot Bix Aliu, a varsói amerikai nagykövetség ügyvivője is, aki felszólította Andrzej Duda lengyel államfőt: korábbi ígéretéhez híven utasítsa el a törvény aláírását.

Az Egyesült Államok felháborodását az váltotta ki, hogy az új törvény értelmében a külföldi cégek csakis akkor kaphatnak médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot. Márpedig a konzervatív lengyel kormányt keményen bíráló egyik legnépszerűbb ellenzéki tévécsatornának, a TVN24-nek az amerikai Discovery társaság a tulajdonosa.

A kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) azzal érvel, hogy elsősorban az orosz és kínai befolyásszerzést akarja megakadályozni, a nyugati liberális körök azonban az ellenzéki hangok elhallgattatásának szándékát vélik felfedezni a kormány lépései mögött.

Az Európán kívüli külföldi vállalatokat ugyan a korábbi törvények is korlátozták a lengyel médiapiacon, a Discovery ezeket úgy kerülte meg, hogy a hírtévét formálisan a Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli, amely Hollandiában, az amszterdami Schiphol repülőtér területén – vagyis egy virtuális címen – van bejegyezve. A varsói kormány ennek az állapotnak vetne most véget az új jogszabállyal.

Hírdetés

A Discovery a szabad média ellen elkövetett példátlan támadásnak minősítette az új előírásokat. Věra Jourová, a lengyel és magyar kormánnyal mindig kritikus európai bizottsági alelnök is megszólalt az ügyben. Szerinte a lengyel lépés rossz üzenet a lengyelországi jogállamisági és demokratikus értékek szempontjából, s Brüsszel azonnal cselekedni fog, ha megállapítja, hogy a lengyel törvény nincs összhangban az uniós szabályokkal.

Ez nemcsak egy sötét nap, hanem hat sötét év a lengyel demokráciában – aggodalmaskodott Donald Tusk volt miniszterelnök is, a lengyel ellenzék vezetője, utalva arra, hogy a Jog és Igazságosság hat éve került a hatalomba.

A PiS-ellenes tévénézőknek persze senki sem fogja elmondani, hogy nem szűnik meg a TVN – reagált ironikus hangvételű véleménycikkében a kormánypárti Wpolityce hírportál, felhívva a figyelmet arra: a kormány csupán egy tisztességtelen gyakorlatot szüntetett meg, a Discovery ugyanis csak színlelte, hogy a hírcsatorna Európában van bejegyezve, „egy holland repülőtér üres takarítószertárát bérelte ki, hogy elhitesse, irodájuk nem Amerikában van”. Joanna Lichocka PiS-képviselő is tudatta: az új jogszabály megfelel az uniós előírásoknak, ráadásul hasonló törvénykezés van érvényben más uniós tagállamokban.

Ugyanezt a megoldást alkalmazza Németország, Ausztria és Franciaország, ezekben az országokban mégsem állítja senki, hogy a kormány megpróbálja aláásni a kapcsolatokat az EU-tagállamokkal és az Egyesült Államokkal – hangsúlyozta még a nyáron Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. A Discovery pénteki közleményében ugyanis azt vetette Varsó szemére, hogy a jogszabály Lengyelország legnagyobb és legfontosabb szövetségese ellen irányul, hiszen a lengyel biztonság és a lengyel gazdaság zömében az Egyesült Államokra támaszkodik.

A washingtoni kongresszusban demokrata és republikánus párti képviselők is közös nyilatkozatot terveznek kiadni az ügyben, s bár Lengyelország történelmileg az Egyesült Államok egyik legszorosabb európai szövetségese, az új amerikai nagykövet érkezése nem sok jóval kecsegtet a kétoldalú kapcsolatokat illetően. A washingtoni szenátus szombaton hagyta jóvá a lengyel származású Mark Brzezinski, a néhai Zbigniew Brzezinski volt amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó fiának a kinevezését a varsói nagyköveti posztra. A PAP lengyel hírügynökség beszámolója szerint meghallgatásán a demokrata és republikánus párti szenátorok is helyeselték azon szavait, hogy ügyelni fog a demokratikus értékek betartatására Lengyelországban.

Az amerikai bírálatok egyébként azért keltenek visszatetszést Lengyelországban, mert az amerikai médiaszabályozás szerint nem kaphat médiaszolgáltatási engedélyt olyan vállalat, amelyben több mint 25 százalékos a külföldi részesedés. 2013 óta annyiban változott a jogszabály, hogy a 25 százalék feletti arány megengedhető abban az esetben, ha az a közérdeket szolgálja, s a külföldi tulajdonosok nem jelentenek veszélyt a nemzetbiztonságra.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »