Amerikai mese habbal

Amerikai mese habbal

A Közép-Európai Egyetem rektora szerint autonómiát kell adni az ukrajnai keleti tartományoknak, és az USA-nak kell ellátnia energiával Kelet-Európát. Jól hangzik, de mese. Újabb amerikai trükk arra, hogy az amerikai tankokkal és a szankciókkal elégedetlen kelet-európai országokat megnyugtassa.

„Putyin Ukrajnára és Kelet-Európára vonatkozó terveit meg lehet fékezni azzal, ha az Európai Unió támogatja az ukrán gazdaságot. Az Egyesült Államok ezzel párhuzamosan kidolgozhatna egy tervet az amerikai energiatartalékok megnyitására az olyan európai országok számára, amelyeket az fenyeget, hogy Oroszország elzárhatja előlük a gázforrásokat. A konfrontáció és a féken tartás azonban nem elég. Eljött az idő az aktívabb diplomáciai kapcsolatépítésre, hogy egy, a minszki megállapodáson túlmutató javaslattal betartható béke megállapodás szülessen Kelet-Ukrajnában. Ukrajna szuverenitásának és oroszországi határainak garanciája elérhető a keleti területek autonómiájáért és az orosz kisebbség az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet által felügyelt védelméért cserébe.”- írja a Boston Globe.

Hírdetés

John Shattuck, a Soros Alapítvány pénzéből fenntartott Közép-Európai Egyetem (CEU) rektora. Liberális politikus, aki diplomataként azért dolgozott, hogy Kelet-Európában érvényesítse az USA érdekeit. Aktív szerepe volt a Hágai Nemzetközi Törvényszék felállításában, ahol Milosevic szerb elnököt minden jel szerint egyszerűen megölték. Részt vett az 1995-es daytoni béke előkészítésében, amely Szerbia elszigetelésére, a Balkán felosztására irányult. Mostani javaslata azt a felismerést tükrözi, hogy az USA fegyveres fenyegetőzése és az EU-szankciók nem döntötték meg Putyin rendszerét, és nem kényszerítették térdre Oroszországot. Az USA az amerikai energiaszállítások beígérésével le akarja választani Oroszországról a kelet-európai országokat. Az ukrán keleti tartományok autonómiájának beígérésével Oroszországot akarja leállítani. Nos, az amerikai energia mese. Eddig sem volt, belátható ideig nem is lesz. A keleti tartományok autonómiája is mese mindaddig, amíg az USA támogatja Porosenko fasiszta rendszerét.

Thürmer Gyula

magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »