Amerikai magyarok levele Trumpnak

Kevesebb beleszólást a belügyekbe, erősebb NATO-t, az USA-val kapcsolatos kételyek eloszlatását – többek között ezeket kéri az új amerikai vezetéstől az Amerikai–Magyar Szövetség (The American Hungarian Federation). Az Ifj. Koszorús Ferenc elnök és Nagy. L. Ákos által aláírt – a Válasz.hu-nak is elküldött – levelet alább ismertetjük.

A legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai–Magyar Szövetség levélben gratulált az Egyesült Államok új elnökének, Donald Trumpnak beiktatása alkalmából. Sok sikert kívánt munkájához, amibe beletartozik az amerikai–magyar kapcsolatok erősítése is.

A levél hangsúlyozza, hogy Magyarország demokratikus ország, megbízható szövetségese mind az Egyesült Államoknak, mind a NATO-nak. De sajnálatos, hogy az utóbbi idők hibás és önpusztító amerikai politikája fokozta a magyarok kiábrándulását. Gyengítette az Egyesült Államok stratégiai érdekeit a térségben, aláásta az egységet, a szolidaritást, ami nélkülözhetetlen a terrorizmus elleni harcban.

Az Amerikai–Magyar Szövetség három pontban hívja fel a figyelmet a problémákra:

Hírdetés

1) A magyar nép mindig példát mutatott a függetlenségért és szabadságért vívott harcban. De irreális az az elvárás, hogy zökkenőmentesen és azonnal lerakja a XXI. századi demokrácia alappilléreit. A korábbi amerikai kormányok elhanyagoltak a fél évszázados szovjet megszállás erkölcsi, spirituális, anyagi kihatásait.

2) Széleskörű az a vélemény Magyarországon, hogy Washington és a nyugati média gyakran igazságtalanul bírálja Magyarországot. Fontos, hogy Washington végre megszólítsa azokat a demokratikus érzelmű magyarokat, akik támogatják az Egyesült Államokat, annak értékeit, az erős NATO-t. Ha Washington nem tudja a kételyeket eloszlatni, akkor a magyar emberek még kiábrándultabbak, még cinikusabbak lesznek, és ez csak a Nyugat-ellenes érzéseket erősíti.   

3) Az amerikai politikusok gyakran és nyilvánosan bíráltak. Lekezelően, megalázóan oktatták ki a magyarokat. A bírálat olyan belügyekre is kiterjedt, mint a magyar történelemről folyó vita.

Figyelembe kellene venni ennek az eredménytelen, nem diplomatikus megközelítésnek a negatív hatásait, ha finomítani és fejleszteni akarjuk a két ország kapcsolatát.  A magyar belügyekbe való nyilvánvaló beavatkozás nélkül kellene az amerikai értékeket és eredményeket népszerűsíteni. Így tudnánk új alapokra helyezni a két ország kapcsolatát, így tudnák erősíteni a NATO-t, így tudnák ösztönözni a pozitív változásokat.

Az Amerikai Magyar Szövetség reméli, hogy az új amerikai kormány figyelembe veszi javaslataikat. Szívesen találkoznának Trump elnök tanácsadóival, hogy ezeket a fontos kérdéseket megvitassák.      


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »