Amerikai lap: a csúcstechnológiás nyugati fegyverek „nem működnek” az ukrajnai háborúban

Amerikai lap: a csúcstechnológiás nyugati fegyverek „nem működnek” az ukrajnai háborúban

Oroszország elektronikus hadviselési képességei "használhatatlanná" tették a precíziós irányítású nyugati fegyvereket az ukrajnai konfliktusban – írja a Wall Street Journal, melyet a Mandiner szemlézett.

Az amerikai lapnak nyilatkozó ukrán tisztek elmondása szerint volt olyan fegyverrendszer, amelyet mindössze néhány héttel a hadrendbe állítása után vissza kellett vonni a frontról.

Amikor az Egyesült Államok bejelentette 2022-ben, hogy GPS-irányítású Excalibur tüzérségi lövedékeket szállít Ukrajnának, a Kijev-barát szakértők azt jósolták, hogy a 100 ezer dolláros lövedékek "nagy fájdalmat fognak okozni Oroszországnak".

A Wall Street Journal mostani beszámolója viszont másik képet fest le. Az orosz hadsereg heteken belül alkalmazkodott, mondták ukrán tisztek a lapnak. Az oroszok elektronikai hadviselési képességeiket arra használják, hogy

hamis koordinátákat tápláljanak a lövedékekbe, és megzavarják a gyújtószerkezetüket, így azok letérnek a röppályájukról, vagy egyszerűen nem robbannak fel a becsapódáskor.

– Tavaly év közepére az RTX és a BAE Systems által kifejlesztett M982 Excalibur lőszerek lényegében használhatatlanná váltak, és többé nem alkalmazzák őket – állította a lap az egyik ukrán tisztet idézve.

A Szovjetunió az 1980-as években nagy összegeket fektetett be az elektronikus hadviselésbe (EW), mivel a zavarási technológiát kulcsfontosságú védőbástyának tekintette az irányított rakéták és lövedékek ellen, amelyeket az Egyesült Államok akkoriban kezdett el fejleszteni. Míg az olyan fegyverek, mint az 1990-es évekbeli Excalibur lövedékek, pusztító hatást értek el Irakban és Afganisztánban, washingtoni tisztviselők és elemzők azóta arra a következtetésre jutottak, hogy

ezek sokkal kevésbé hatékonyak egy olyan egyenrangú ellenféllel szemben, mint Oroszország.

Hírdetés

– Az oroszok nagyon-nagyon jók lettek az irányított fegyverek zavarásában – ismerte el William LaPlante, a beszerzésekért és fenntartásért felelős amerikai védelmi miniszterhelyettes a WSJ-nek.

Ben Hodges nyugalmazott amerikai tábornok, aki tavaly még azt jósolta, hogy a nyugati fegyverekkel Ukrajna majd vissza fogja foglalni a Krímet, a lapnak beismerte, hogy

valószínűleg rosszul mértük fel a helyzetet, mert az elmúlt 20 évben olyan ellenségek ellen vetettünk be precíziós fegyvereket, akik nem tudtak semmit tenni ellene (…) viszont Oroszország és Kína rendelkezik ezekkel a képességekkel.

A NATO legfejlettebb fegyverrendszerei közül néhány hasonló sorsra jutott Ukrajnában. Az újonnan kifejlesztett földi indítású kis átmérőjű bombát (GLSDB) – amely az amerikai Boeing és a svéd Saab közös projektje – az év elején kapta meg Ukrajna. Azóta azonban kivonták a harctérről, miután teljesen védtelennek bizonyultak az orosz elektronikus hadviseléssel szemben.

Hasonlóképpen, az orosz elektronikai hadviselés jelentősen tompította az Ukrajnának nyugatról szállított GMLRS rakéták pontosságát, amelyeket a HIMARS rakétarendszerek lőnek ki – árulták el ukrán katonák a WSJ-nek.

Az Excalibur lövedékekhez hasonlóan a GMLRS rakétákat a Kijev-barát szakértők és elemzők egykor úgy jellemezték, mint olyan "csodafegyverek" , amelyek megfordítják majd a háború menetét.

Oroszország viszont folyamatosan azt hangoztatja, semmilyen nyugati fegyverrendszer nem akadályozza meg a győzelem elérésében.

A háború kezdete óta számos orosz politikus elmondta már, hogy a nyugati fegyverek szállítása "hiábavaló erőfeszítés".


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »