Amerikai küldöttség tárgyalt Damaszkuszban

Amerikai küldöttség tárgyalt Damaszkuszban

A küldöttség tagjai között biztonsági és hírszerzési tisztségviselők voltak, s a delegáció találkozott Ali Mamlúk szíriai biztonsági főnökkel – állította kedden az al-Akbar című libanoni, Hezbollah-párti napilap.

Az al-Akbar beszámolója szerint az amerikai delegáció négyórás találkozót tartott Mamlúkkal a Damaszkuszi nemzetközi repülőtér közelében.

A lapjelentés szerint az amerikai tisztségviselők követelték az iráni erők kivonását Szíria déli részéből, és a terrorista csoportokra vonatkozó adatokat követeltek, valamint szerepet kértek maguknak a kelet-szíriai olajüzletben.

Hírdetés

Az iráni erők Teherán állítása szerint az Assad-kormány meghívására vannak Szíriában, és nem szándékoznak kivonulni az országból. Az al-Akbar közlése szerint Mamlúk kijelentette: Damaszkusz nem működik együtt Washingtonnal biztonsági ügyekben, amíg nem normalizálják a viszonyokat, egyúttal követelte az amerikai erők teljes kivonását Szíriából. Az Egyesült Államok  a mai napig iszlamista csoportokat támogat ,s a Szíriában létesített több mint gegy tucat katonai bázisokban fegyveres kiképzésében részesíti a fegyvereseket.

A A Reuters brit hírügynökségnek egy általa regionálisként jelölt forrás azt mondta, hogy az al-Akbar jelentésének legtöbb részlete helytálló. Az erről szóló jelentésekkel kapcsolatosan két, magas rangú amerikai hírszerzési tisztségviselő a Reutersnak neve elhallgatását kérve elmondta, hogy folyamatban van egy párbeszéd a damaszkuszi vezetés tagjaival az Iszlám Állam dzsihadista szervezet Szíriából való kivezetéséről, Damaszkusz vegyifegyver-készletéről és használatáról, valamint a Szíriában hat éve eltűnt Austin Bennett Tice amerikai újságíróról, akit a tisztségviselők szerint Damaszkusz vagy szövetségesei fogva tartanak.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) áprilisban egymillió dollárt (mintegy 280 millió forintot) ajánlott fel az újságíró hollétéről szóló információkért.

MTI


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »