Amerikai hadihajók makettjét építette fel a kínai hadsereg lehetséges rakétagyakorlatokhoz

Amerikai repülőgép-hordozó és további két amerikai hadihajó makettjét építette fel a kínai hadsereg Kína északnyugati, sivatagos részén, lehetséges rakétagyakorlatokhoz – erről számolt be az amerikai haditengerészeti intézet (USNI) nevű katonai egyesület.

Az amerikai hadseregtől függetlenül működő, marylandi székhelyű intézet közölte: a birtokába jutott műholdfelvételek tanúsága szerint a maketteket az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen található Takla-Makán sivatag területén állították ki. Az USNI szerint a repülőgép-hordozó makettje ugyanakkora, mint az eredeti, tehát valószínűleg ugyanúgy megjelenhetne a radaron.

Nem ez az első alkalom, hogy ilyen jellegű makettek jelennek meg a kínai sivatagban, mindazonáltal – ahogyan arra a dpa német hírügynökség felhívja a figyelmet – a mostani másolatok pontosabbnak és részletgazdagabbnak tűnnek.

Hírdetés

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő Pekingben mindössze annyit mondott a sajtónak a jelentést firtató kérdésre, hogy "nincs tudomása erről az ügyről".

Az Egyesült Államok és Kína között növekszik a feszültség Tajvan – amelyet Kína saját, szakadár tartományának tekint – ügye, valamint a Dél-kínai-tengerre vonatkozó kínai területi követelések és az ottani kínai katonai jelenlét fokozása miatt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »