Amerikai hadihajók érkeznek Ukrajnába

Amerikai hadihajók érkeznek Ukrajnába

Amerika nemcsak égen és földön, hanem immár a vízen is segíti Ukrajnát. 18 kisebb folyami hadihajóval támogatják keleti szomszédunkat – számolt be róla az 1873-ban alapított U. S. Naval Institute hírcsatornája.

Ukrajna folyami vízi útjai és a tengerpartjának védelme céljából az Egyesült Államok 18 kisebb hadihajót küld Ukrajnába – írja az U. S. Naval Institute egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú katonatisztre hivatkozva.

Az USA két kisebb, 35 láb (10,6 m) hosszú folyami hajót, 6 darab 40 láb (12,1 m) hosszú naszádot és 10 darab 34 láb (10,3 m) hosszú járőrhajót küld Ukrajnának. A harci eszközöket a Joe Biden által kezdeményezett „elnöki lehívás” keretében küldik Ukrajnába, és feltételezik, hogy a Védelmi Minisztérium készleteiből származhatnak, bár erre nézvést nem közöltek adatot. Az elnöki lehívás intézményéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Hírdetés

A portál kérdést intézett az Egyesült Államok Haditengerészetéhez a hajókkal kapcsolatban, de azok nem kívántak nyilatkozni, a kérdést a minisztériumhoz utalták vissza, amely szintén nem kívánta bővebben kommentálni az adományt. A csónakok használhatók ugyan partvédelemre, de csak korlátozott módon, mondta a lapnak nyilatkozó tisztviselő.

Az Egyesült Államok nem küldött nagy méretű hadihajókat Ukrajnának. Bár felmerült, hogy öt, partvédelemre alkalmas hajót küldenek nekik, de Ukrajna ezt a Defense News portál szerint elutasította.

A Naval Institute-nak nyilatkozó amerikai forrás nem tudta megmondani, mennyi orosz hajó tartózkodik jelenleg a Fekete-tengeren. A portál munkatársa, H. I. Sutton nyílt forrásokból hét orosz hajót és egy tengeralattjárót azonosított a térségben. Ezek közül az egyik egy könnyű fregatt volt, a másik hat viszont partraszálló hajó.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »