Amerikai ENSZ-nagykövet: Oroszország közvetlen támadásra készül Ukrajna ellen

Amerikai ENSZ-nagykövet: Oroszország közvetlen támadásra készül Ukrajna ellen

Nyitókép: AP Photo/Mary Altaffer

Oroszország „közvetlen invázióra“ készül Ukrajna ellen – figyelmeztetett Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet, akinek bizonyítékai is vannak erre.

A nagykövet elmondása szerint megkérte Antony Blinken amerikai külügyminisztert, hogy ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén „jelezze az USA erős elkötelezettségét“ a feszültség diplomatikus úton történő megoldásával kapcsolatban.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a NATO brüsszeli központjában az ukrán határnál állomásozó orosz katonák számának növekedésével kapcsolatban azt mondta, a NATO és partnerei „figyelni fogják, hogy az oroszok által elmondottak megegyeznek-e a tetteikkel“.

Hírdetés

„Vannak katonák, akik nagyon közel vannak az ukrán határhoz, és több harci gép repül a környéken. Szemtanúi vagyunk annak, hogy miként növelik a készültségüket a Fekete-tengeren. Sőt, azt is látjuk, hogy vérkészleteket halmoznak fel. Az ilyesmit nem alaptalanul csinálják és nem is akkor, amikor a hazaútra szándékozol összecsomagolni“

– tette hozzá Austin.

Oroszország az ukrán határ közelében lévő nagyszabású katonai jelenlét ellenére elutasítja azt az állítást, miszerint támadást tervezne. Moszkva tavaly decemberben felszólította az Egyesült Államokat és a NATO-t, hogy átfogó biztonsági garanciákat nyújtson arra, hogy a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni és nem teszi lehetővé Ukrajnának a NATO-tagságot. Moszkva továbbá azt is kérte a Nyugattól, hogy ne helyezzen el támadófegyvereket az orosz határ közelében.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »