Amerikai ellenfele lehet a Századvégnek

Tervei szerint a Századvéggel is felvenné a versenyt az állami kommunikációs piacon egy befolyásos amerikai cég, amely a nemrég alakult Magyar–Amerikai Intézet közreműködése nyomán mutatkozott be tegnap hazánkban. A Ronald Reagan egykori amerikai elnök szövegírójához köthető Policy Impact állami tendereken indulna.

Az Egyesült Államok kormányzatában és törvényhozásában is dolgozott – többek között Ronald Reagan szövegírójaként – William H. Nixon, aki a tegnap Magyarországon is bemutatkozott Policy Impact Communications elnök-vezérigazgatója. A cég, amely mások mellett kliensei közt tudhatja a Boeingot, a T-Mobile-t és a General Motorst, a magyar–amerikai kapcsolatok javításáért tevékenykedő Magyar–Amerikai Intézet (Hungarian American Institute) közreműködése nyomán jelent meg hazánkban. A Policy Impactet Berényi András ügyvédi irodája fogja képviselni Magyarországon a következő öt év során. A jogász szerint a társaságnak nagyra törő tervei vannak. Kérdésünkre elmondta, a cég várhatóan az állami és a magán-kommunikációspiacon fog megjelenni, s nem kizárt, hogy olyan állami tendereken fog indulni, amelyeken a kormányközeli Századvég is.

A tegnapi sajtóesemény főszereplője ugyanakkor nem a kommunikációs cég volt, hanem a június végén alakult Magyar–Amerikai Intézet, amelynek vezetője egy amerikai–magyar üzletember, Szamosfalvi József. Az intézet – honlapja szerint – egy nemzetközi szövetség, amelynek hivatása Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti kereskedelem és üzleti kapcsolatok elősegítése, illetve olyan irányelvek előmozdítása mindkét országban, amelyek biztosítják a gazdasági növekedést, a személyes lehetőségeket, a békét, illetve az egyének és családok biztonságát.

Hírdetés

A szervezet először nem sokkal alakulása után került a hazai sajtóhírekbe, amikor magyar országgyűlési képviselőket hívott meg Washingtonba. Akkor Szamosfalvi azt mondta, társaságuk nem kötődik pártokhoz.

A szervezet a fideszes Kucsák Lászlót, az MSZP-s Demeter Mártát és a jobbikos Staudt Gábort hívta meg. Staudt elutazott Washingtonba, és a tegnapi eseményen is részt vett. A Magyar Nemzetnek elmondta, a Jobbik számára ez a kapcsolat kiváló lehetőség rendezni viszonyukat Amerikával. Demeter Márta nem vett részt az úton, viszont Kucsák László igen. Szerinte a Magyar–Amerikai Intézet egy „sikerre ítélt” vállalkozás, ami újabb csatornákat nyithat meg a két ország között.

A sajtóeseményen a Külgazdasági és Külügyminisztérium is képviseltette magát. Magyarics Tamás a tárca Észak-Amerika főosztályának vezetőjeként méltatta az intézetet. Ez azért különös, mert júliusban a Hír24 írta, a kormánynak nincs hivatalos kapcsolata a Magyar–Amerikai Intézettel. Tegnap kiderült, ez máig sem változott; a tárca lapunknak adott tájékoztatása szerint nincs is tervben a szervezettel való együttműködés.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 11. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »