Amerikai elemező: Washington és Rijad a háború eszkalációját szeretnénk elérni Jemenben

Amerikai elemező: Washington és Rijad a háború eszkalációját szeretnénk elérni Jemenben

A Press TV interjút készített a Történelemkutatási Intézet (Institute for Historical Review –IHR) igazgatójával, Mark Weberrel Kaliforniából, hogy megkérdezze, mi a véleménye a jemeni nép szaúdi agresszorok ellen irányuló megtorló támadásairól.

Az alábbiakban olvasható a persianews által fordított  interjú nyers átirata:

Mark Weber a Kaliforniai Történelemkutatási Intézet (Institute for Historical Review –IHR) igazgatója

Press TV: Nemrég olyan jelentéseket közöltünk, melyek a jemeni nép megtorló támadásairól szóltak, amely során egy szaúdi rakétabázist vettek célba az ország belsejében. Mit gondol erről? Hogyan értelmezi ezt, mivel eddig azt láttunk, hogy a támadások alapvetően a határ menti régióra összpontosítanak?

Weber: Nos, ezek a szaúdi területeket érő támadások, melyeket az Ansarullah harcosok indítanak, akiket nem mellesleg rutinszerűen az amerikai média csak húsziknak nevez, egy újfajta és további bővítését, magasabb szintre emelését jelentik a háborúnak Jemenben, azaz a harcok eszkalációját, amely, ahogy említette, eddig többnyire csak a jemeni határ menti térségben folytak jemeni részről regionális háborúként. Valószínű, hogy ez a mostani belső területet érő támadás erőszakos katonai ellenlépéseket fog provokálni Szaúd-Arábia és még talán az Egyesült Államok részéről is, és ezzel tovább nő a konfliktus.

Hírdetés

 Press TV: Szóval, akkor azt mondhatjuk, hogy a legutóbbi Szaúd-Arábia elleni megtorlás alapvetően még több bombázást és több agressziót fog eredményezni?

Weber: Igen, ez valószínű, hogy Szaúd-Arábia újragondolja az alapvető politikáját és az alapvető stratégiáját, mert annyira kötődik az Egyesült Államokhoz katonailag, gazdaságilag és politikailag. Szóval nagyon nagy valószínűséggel csak fokozni fogja az agresszió mértékét, amelyben az Egyesült Államok nyújt számára támogatást.

 Press TV: Mr. Weber, sokan voltak, akik azt mondták, hogy meg kell nézni a tényeket és az indítékokat Jemen esetében, ahol Szaúd-Arábia nem volt képes elérni semmi mást, csak halált és a pusztítást, és kilépési politikát keres. A jemeni területről érkező támadások nem adhatnak ürügyet arra, hogy visszaüljenek a tárgyalóasztalhoz?

Weber: Ez nem várható, mivel Szaúd-Arábián és az Egyesült Államokon belül nagy nyomás lesz, hogy a megtorlás kapcsán eszkalálják a konfliktust. Most persze az agresszió növelése egy nagyon tragikus jövőt jelentene. Annál is inkább tűnik logikátlannak, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek, mivel a harcosok Jemenben képesek arra, hogy háborúzzanak Szaúd-Arábiával, amit megragadnának különösen a politikusok és a média szereplői itt az Egyesült Államokban. Ezek kifejezetten Izrael pártiak és Irán ellenesek, valamint Szaúd-Arábia kormányát pártfogolják, és természetesen amellett állnak, hogy kiterjessze Szaúd-Arábia és esetleg az Egyesült Államok is további dróncsapásokkal és légitámadásokkal a háborút, eszkalálva a konfliktust Jemenben.

Orientalista.hu – Zennobia


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »