Amerikai egyenruhák masíroznak Kijevben

Amerikai egyenruhák masíroznak Kijevben

A kijevi rendőrség járőrszolgálatának újoncai amerikai egyenruhában tették le ünnepélyes esküjüket a hétvégén. Az ukrán kormány a rendőrség átszervezésével a korrupció ellen küzd, ennek első ékes bizonyítéka az állomány megújítása.

A Népszabadság online kiadása számolt be arról a hírről, hogy a kijevi rendőrség mintegy kétezer újdonsült munkatársa amerikai egyenruhában tette le ünnepélyes esküjét a hétvégén.

Az újoncok átlagéletkora 25 év, a parancsnok a kelet–ukrajnai harcokban edződött, 28 éves belügyes őrnagy, Alekszandr Facevics lett. Harmincháromezer jelentkezőből választották ki az állomány új tagjait, minden ötödik nő. Három hónapos kiképzést kaptak amerikai, kanadai és japán rendőrtisztek közreműködésével. A testület háromnegyede diplomás, mindössze 38 olyan van közöttük, aki eddig is belügyi kötelékekben szolgált. A nol.hu hozzáteszi, hogy a korábbi rendőrök elveszítették munkájukat, azonban ez a probléma a rendőrségi átszervezést tekintve, talán egyértelmű jelzés.

Minderre azért van szükség, mert a kijevi rendőrség a korrupció jelképévé vált az országban. A kormányzat ezért legelőször is itt számol le azzal a jelenséggel – a vesztegetésekkel, a visszaélésekkel –, amely átszövi belügyi állományát. A nol.hu hozzáteszi, kérdéses az, hogy miként és mikor jut el ez a küzdelem a legfelső szintre is, oda, ahol több millió dolláros kenőpénzek forognak.

Amerikai pénzből ruházkodnak

A kijevi rendőrség megújítására szánt költségek egy részét, 15 millió dollárt, amerikai segítségből fedezik. Így valóban nem lehet véletlen az, hogy a rendőrség formaruhája a New York-iakéhoz hasonlít. A beszámoló szerint ez némi szarkazmusra adhat okot, hiszen az állomány átszervezése így a népszerű amerikai vígjátékra, a Rendőrakadémiára emlékeztet. A kijevi kormány azonban abban bízik, hogy az új közlekedési és közrendvédelmi alakulat tagjait a profizmus és a tisztesség fogja jellemezni.

Hírdetés

A korrupció ellen harcolni kell!

A nol.hu idézi Oleh Ribacsuk volt kormányfőhelyettest, a Centre UA civil szervezet alapító elnökét a rendőrséget ért korrupciós vádakat illetően: „Visszaüt a régi, szovjet típusú, korrupt rendszer, amely gyengül ugyan, de még nem sikerült lebontani”. Társadalmi nyomásra és a kijevi kormányt támogató külföldi államok sürgetésére korrupcióellenes iroda jött létre. Az elnököt egy független bizottság választotta meg, ami Ukrajnában szó szerint „csodaszámba megy”.

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

Porosenkó államfő is a korrupció elleni küzdelemre szólít fel. Az avatóünnepségen elmondta, hogy „Az igazi kockázati övezet nem az, ahol a golyók süvítenek, hanem ahol a bankók zizegnek”.

A lap azt is kiemelte, hogy az eskütételre még azelőtt sor került, hogy a múlt héten elfogadott rendőrségi törvényt aláírta volna az államfő, vagyis életbe lépne az a jogszabály, amelyet vitat a képviselők egy része, mert az közvetlen kormányellenőrzés alá helyezi az új testületet.

Előre a kikövezett úton!

Eka Zguladze, „importált” belügyminiszter neve ismerősen csenghet a rendőrségi állomány átszervezését illetően, hiszen a grúz politikus már hazájában levezényelte ugyanezt a „hadműveletet”. A kipróbált forgatókönyvet követve 8–10 ezer hrivnya (340–420 euró), az átlagbér két, két és félszeresét kitevő fizetést adnak az új, a jegyzőkönyvek összeállítására táblagépeket használó és kétszáz, kamerákkal felszerelt Toyotán járőröző rendőröknek, akik cserébe azt ígérik, hogy nem fogadnak el kenőpénzt. A nol.hu hozzáteszi, hogy a kezdet biztató: az új járőrök már egy ügyészt és egy parlamenti képviselőt is megbírságoltak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »