Amerikában sokba kerül, ha egy cukrász nem akar tortát sütni buziknak

Amerikában sokba kerül, ha egy cukrász nem akar tortát sütni buziknak

Összesen 137 ezer dollárba, átszámítva negyvenmillió forintjába került egy amerikai cukrászdának, amiért vallásosságára hivatkozva visszautasított egy esküvői tortára szóló megrendelést egy leszbikus "pártól".

Két éve húzódott az Oregon állambeli Portland környékén működő Sweet Cakes by Melissa cukrászda és két leszbika közötti pereskedés. A cukrász egy jogerős ítélet ellenére fél éven át dacolt a hatóságok által kiszabott bírság megfizetésével, végül hétfőn átadott egy 137 ezer dolláros csekket, amely már tartalmazza a késedelmi kamatot is – közölték a hatóságok.

Hírdetés

A "házasulandó pár", Laurel és Rachel Bowman-Cryer két éve rendelt volna esküvői tortát a cukrászdától, amelynek tulajdonosai vallási meggyőződésükre hivatkozva tagadták meg annak elkészítését. Az állam ipari és munkaügyi hivatala "érzelmi sérelem okozása" címén bírságolta meg az üzletet.

Oregon államban 2007 óta törvény tiltja a ferde hajlamúak "megkülönböztetését" a foglalkoztatásban, a lakhatásban és egyéb területeken, egy másik jogszabály pedig azt tiltja, hogy a magánvállalkozások különbséget tegyenek lehetséges kuncsaftjaik között.

A vallásszabadság szintén alkotmányos jog, de nem emberrel született, hanem szabadon választott elemként kezeli a törvénykezés…

(MTI – HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »