Amerikában most egy rossz szó és véged, Trump persze élen jár ebben is

Amerikában most egy rossz szó és véged, Trump persze élen jár ebben is

Az amerikai elnök kedden este a déli Mississippi államban lévő Southhaven városban tartott választási kampánygyűlésen élcelődött Christine Blasey Fordon, azon a kaliforniai pszichológusnőn, aki elsőként vádolta meg egy állítólag 36 évvel ezelőtt történt szexuális zaklatással a főbírójelöltet.

Donald Trump a múlt csütörtöki szenátusi meghallgatást idézte fel, amikor az igazságügyi bizottságban mind Fordot, mind Kavanaugh-t meghallgatták. Az elnök sarkítva idézte fel a meghallgatást.

„Hogyan jutott haza? Nem emlékszem? Hogyan ment oda? Nem emlékszem. Hol van ez a hely? Nem emlékszem. Hány évvel ezelőtt történt? Nem emlékszem”

– utánozta Christine Blasey Ford gesztusait is Trump. Majd Brett Kavanaughra utalva hozzátette: „egy ember élete cafatokban, egy ember élete darabokra törve”.

Tény, hogy Christine Blasey Ford sok kérdésre a szenátusi meghallgatáson azzal válaszolt, hogy már nem emlékszik, de Trump ezzel együtt is a múlt héten még – miközben változatlanul kiállt Kavanaugh mellett – „hiteles tanúnak” nevezte őt. Elemzők szerint a kedden este Mississippiben hangoztatott kijelentései az eddigi legélesebb bírálatai voltak a pszichológusnőnek címezve.

Hírdetés

A nő ügyvédje, Michael Bromwich még kedden este reagált az elnök szavaira. Lelketlennek és hitványnak nevezte az élcelődést.

Közben a Georgetown Egyetem biztonságpolitikával foglalkozó egyik tanára, Carol Christine Fair Twitter-bejegyzésben közölte, hogy azok a republikánus szenátorok, akik részt vettek Brett Kavanaugh meghallgatásán, kasztrálást érdemelnek és „a nyomorúságos halált”. A közösségi oldalon azt írta:

„mindannyian megérdemlik a nyomorúságos halált, hogy feministák nevetése közben leheljék ki lelküket. Bónusz: a haláluk után kasztráljuk őket és dobjuk oda a disznóknak? Igen”.

A Fox televízió megszólaltatta az egyetem szóvivőjét, aki leszögezte: a tanár a magánvéleményét fejtette ki, ez nem tükrözi az egyetem nézeteit. Fair üzenetei között több is van, melyekben útszéli stílusban gyaláz republikánus politikusokat, ám az egyik üzenetében azt írja: soha semmilyen formában nem támogatja az erőszakot, azért ír ilyen stílusban, mert ő maga százával kap ilyen hozzászólásokat, és az a célja, hogy ugyanilyen kellemetlenül érezzék magukat azok, akiknek ő címezi kirohanásait.

Hasonlóképpen magánvéleményt fejtett ki hétfői bejegyzésében a washingtoni Katolikus Egyetem dékánja, de ő a főbírójelölt mellett érvelt és elítélte a szexuális zaklatás vádjával előállókat. Őt felfüggesztették hivatalából.

Cory Booker demokrata párti szenátor kedden a Capitoliumon tartott sajtókonferenciáján azt mondta: mindegy is, hogy Brett Kavanaugh bűnös-e vagy sem, az elnöknek mindenképpen új főbírót kell jelölnie, mert szerinte Kavanaugh hitelessége megkérdőjeleződött.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »