Amerikában már a 99 százalék nem rúghat labdába – rövidke lapszemle

Az USA egykoron a szabadság hazája volt – mára mindent a pénz diktál az amerikai birodalomban, a szabadságról már szó sincsen

Botos Katalin közgazdász szerint a demokrácia az egy ember-egy szavazat elvén nyugszik. A mai Amerikában azonban már az egy dollár-egy szavazat elve érvényesül.

Ez pedig módot ad arra, hogy a gazdagok a saját érdekükben megfelelően befolyásolják a politikát. A jövedelem fokozódó koncentrációja, párosulva a tulajdon szentségével és örökölhetőségével, egy új örökletes elit létrejöttéét segíti elő, s lehetetleníti a társadalmi mobilitást.

Hírdetés

A 99 százalék nem rúghat labdába – mivel a játékszabályokat éppen nem ennek érdekében alakítják. Kik? A szűk, de gazdag társadalmi réteg. Az érvényes amerikai kampányfinanszírozás szerint olyan jelölteket támogathatnak a választásokon, amilyeneket akarnak, s annyi pénzzel, amennyit erre a célra adni tudnak.

De miért szavaz rájuk olyan gyakran a többség? Az elit a médián keresztül is sikerrel építi be a köztudatba, hogy a szabadság hazájában minden állami beavatkozás fölösleges, sőt káros. A pénz hatalma a médián keresztül a közvélekedésre is kihat.

Napi Gazdaság


Forrás:patriotaeuropa.hu
Tovább a cikkre »