Amerikában is robbant a Saul fia

Őszi fesztiválkörútjának első állomásán, a coloradói Telluride fesztiválon is a legjobb filmnek választották a kritikusok Nemes Jeles László Cannes-ban díjazott filmjét, a Saul fiát.

A Sziklás-hegységben található városka családias hangulatú fesztiválján ugyan nem osztanak ki díjakat, az újságírók azonban itt sem mulasztják el, hogy megtekintsék és véleményezzék az aktuális termést.

Az Indiewire felkérte a fesztiválon megjelent vagy tucatnyi nevesebb filmkritikust, köztük a The Guardian és a Chicago Tribune szerzőjét, hogy öt kategóriában rangsorolják a felhozatalt. A fesztiválon nem mellékesen a legjobb rendezőnek is kikiáltott Nemes Jeles filmje erős mezőnyben végzett az első helyen.

Hírdetés

Olyan műveket utasított maga mögé, mint a Danny Boyle Steve Jobs-filmje, Charlie Kaufman Anomalisája, a Rachel McAdams és Mark Ruffalo főszereplésével készült Spotlight, valamint a Fekete Mise című gengsztereposz, amely az előzetesek alapján végre talán beindítja a zuhanórepülésben szerencsétlenkedő Johnny Depp fékezőrakétáit. Cary Fukunaga, a True Detective ünnepelt rendezőjének új sorozata, az afrikai gyerekkatonákról szóló Beast of No Nation szintén a listára került, a Saul fia azonban azt is lenyomta.

A Telluride filmfesztiválon egyébként olyan, később Oscar-díjas filmek mutatkoztak be korábban, mint A mások élete, a Gettómilliomos, A király beszéde, a 12 év rabszolgaság vagy a Birdman.

A Saul fiát bemutatják a kontinens legjelentőbb filmmustrájának tartott, ma kezdődő Torontói filmfesztiválon is, aztán a Vancouver–New York– London útvonalon folytatja tovább turnéját. Az Egyesült Államokban december 18-án mutatják be nagyközönség előtt, éppen azon a napon, amikor a J.J. Abrams-féle új Star Wars is a mozikban landol.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »