Amerikában is elkezdődött az oláh „honfoglalás”

„Egy ortodox templommal kezdődik minden” Román falu Amerikában, a keletkezés módszere pedig ismerős lehet az erdélyi magyaroknak.

Minden azzal kezdődött, hogy egy román kolostor területet vásárolt 2010-ben Michigan államban – derül ki a román szíveket megdobogtatni hivatott, az Adevărul román liberális bulvárlap (ironikus módon a gyulafehérvári szerkesztőségről van szó) által közölt cikkből.

Hírdetés

A szép történet szerint a falu alapját a 2004 óta amerikai állampolgár Gheorghe Chidriș tette le, aki azóta hazatért, Fehér megyében egy rézbányában dolgozott valamilyen nem közölt beosztásban. De nem az ő története az érdekes, hanem a falué, pontosabban a megvásárolt területre épített „máramarosi” templomé, ami körül gombamód kezdtek kiemelkedni a földből a különböző román néprajzi vidékeken fellelhető jellegzetes házak.

Az Egyesült Államokban annyira szent a magánterület, hogy egy darabka földel tényleg (majdnem) bármit el lehet művelni, mégsem lehet a lehetőségek országának nevezni: Erdélyre sokkal inkább ráillik ez a jelző, elég csak a „hagymakupolás honfoglalásra” gondolni.

Maga az ötletgazda sem titkolja, hogy hogyan működik a séma: „Egy román faluban minden a templom körül zajlik” – vallja a hagyományőrző Chidriș, és lényegében igaza is van. Elég csak a gyakran hívek nélküli, de akkor is felhúzott székelyföldi ortodox haranglábakra gondolni, melyet majd körbevehet a majdani román falu. És akkor befejeződhet a több száz éves folyamat, az erdélyi honfoglalás.

Varga Tímea Beáta – itthon.ma


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »