Amerikában az elmúlt száz év legnagyobb válságára készülnek

Amerikában az elmúlt száz év legnagyobb válságára készülnek

Az amerikai Munkaügyi Hivatal adatai szerint továbbra is több millióval nőtt az állástalanok száma a múlt héten. Az aggodalmak nem csökkentek annak ellenére, hogy a májusi hónap egészében váratlanul 2,5 millió új munkahely jött létre.

Továbbra sem lehet tudni, a koronavírusjárvány okán megszűnt munkahelyek mikor újulhatnak meg, illetve mennyi lesz az olyan munkahely, amelyet a járvány végleg tönkre tett.

A múlt héten az állami munkanélküli segélyt igénylők száma 1,3 millió fő volt, két hete 1,54 millió. Ez már jóval alacsonyabb heti növekedés, mint az azt megelőző 3 millió feletti számok, illetve a kezdeti 6 milliót meghaladó heti állásvesztők száma.

Hírdetés

Optimizmusra azonban nincs túl sok oka az amerikaiaknak, a munkanélküliek száma kétszer nagyobb, mint a 2008-2009-es recesszió idején.

„A gazdaság elveszíti a munkavállalókat, a foglalkoztatás bővülése nem tud lépést tartani a vállalkozások bezárásával. Nagyon sok iparág szenved el fájdalmas sérüléseket, és lépcsőzetesen kezdenek lebukni. Ezt mutatják a számok”

idézte Steven Blits elemzőt a Reuters. Hozzátette, hogy a gyártás, a kiskereskedelem, az IT-technológiák, az olaj és gáztermelés ágazatában mindenhol elbocsátásokkal kell számolni – már pedig ezek amerikai legerősebb ágazatainak minősülnek.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »