Amerika szerint veszélyes a magyar csapvíz – persze úgy vádolnak, hogy ki sem kérték a vízminőségre vonatkozó adatokat

Amerika szerint veszélyes a magyar csapvíz – persze úgy vádolnak, hogy ki sem kérték a vízminőségre vonatkozó adatokat

Friss jelentésében nem ajánlja a magyar csapvíz fogyasztását amerikai turistáknak a CDC, az Egyesült Államok járványügyi- és közegészségügyi hivatala, de erről nem értesítette a magyar társszervet – írja hétfői számában a Világgazdaság. A magyar vízi közművek szövetsége diplomáciai úton vár magyarázatot a légből kapott amerikai figyelmeztetésre.

Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) friss jelentése szerint Európa több országában, köztük Magyarországon, "Szlovákiában", Horvátországban, Szerbiában sem ajánlott a csapvízből inni – közli a jelentést tartalmát a gazdasági napilap.

Ez a jelentés viszont meglepte a magyar szakembereket, ugyanis a CDC jelentésének részletes tartalmát, valamint a következtetések alapjául szolgáló vízminőségi adatokat az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) vízhigiénés osztálya nem ismeri – válaszolta a Világgazdaság kérdéseire az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A napilap kérdéseire azt írták: az OKI kezeli a magyarországi ivóvízminőségi adatbázist, de tőlük a CDC nem kért az ivóvíz minőségére vonatkozó adatokat.

Mint ismertetik a cikkben, az összefoglaló adatok az Európai Uniónak megküldött országjelentések alapján nyilvánosan elérhetők, ebből viszont nem lehet arra következtetni, hogy Magyarországon az ivóvíz ne lenne fogyasztható, mivel a legtöbb helyen hazánkban a vízminőség megfelelősége 95 százalék feletti.

A magyar ivóvíz minősége kiemelkedő

Hazánkban a vezetékes ivóvíz minőségi követelményeit európai uniós irányelven alapuló kormányrendelet szabályozza. Az ivóvízzel szemben az alapvető elvárás, hogy mentes legyen a kórokozóktól, valamint az egészséget károsító kémiai és fizikai anyagoktól.

Becslések szerint a lakosság 95 százaléka rendelkezik közműves ivóvízellátással, 3 százalékot látnak el az egyedi rendszerek, és 2 százalék használja a saját kútjának vizét ivóvízként. A Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) a honlapján azt írja, a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Unió előírásainak, minőségét tekintve pedig kiemelkedő.

Hírdetés

Hozzáteszik: hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A Mavíz szerint több nyugat-európai országgal ellentétben hazánkban a csapvíz íze jobb, ásványianyag-tartalma pedig magasabb, turisták számára is mindenféle egészségügyi kockázat nélkül, bátran fogyasztható.

A magyarországi ivóvíz presztízsének, valamint a szolgáltató vállalatoknak a védelme érdekében a Mavíz felveszi a kapcsolatot a Külügyminisztériummal annak érdekében, hogy az elkészült jelentéssel kapcsolatban korrekció készüljön.

Mikrobiológiai szempontból a víz minden településen fogyasztható

Az Emmi a lap kérdéseire válaszolva azt írta, mikrobiológiai szempontból a víz minden magyarországi településen fogyasztható. Kémiai szempontból korábban elsősorban a geológiai eredetű arzén okozott az ország egyes területein problémát.

Ma 29 olyan település van hazánkban, ahol a vízben lévő magas arzéntartalom miatt nem javasolják a víz fogyasztását – itt átmeneti ivóvízellátás keretében a vízszolgáltató biztosítja a lakosság megfelelő minőségű ivóvízzel való ellátását, például konténeres víztisztítóval, vagy vízkiadó helyet alakítanak ki, esetleg a vízmű kútjaiból ivóvízvételi helyet biztosítanak.

Előfordul, hogy palackos vagy zacskós formában kapja a lakosság az ivóvizet, de a lajtos kocsis vízosztás is lehetséges – írta az Emmi. A magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékelése (Mérték) is azt tartalmazza, hogy az elmúlt évtizedben még közel 1,5 millió lakos fogyasztott magas arzéntartalmú vizet, az érintettek száma viszont 2014-re már 400 ezer főre csökkent.

Nemzetközi összehasonlításban hazánkban az ivóvíz minősége mikrobiológiai szempontból az európai középmezőnyhöz tartozik, itt a cél a százszázalékos megfelelés. Ugyanakkor Magyarországon a víz arzén- és ammóniumtartalma a vizsgált tagállamokhoz képest kedvezőtlenebb képet mutat.

Arzén tekintetében 94 százalékot értünk el, ammónium tekintetében 89 százalékot, a mangán esetében pedig 92 százalékos a megfelelőségi arány. Szlovákia, Lengyelország és Szlovénia viszont ezekben a paraméterekben már elérte a száz százalékot. A hazánkban is jellemző vízminőségi kifogások ugyanakkor sok más tagállamban megjelennek, például Dániában és Olaszországban is.

(Híradó – VG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »