Amerika pápát ad a világnak?

Amerika pápát ad a világnak?

Paolo Sorrentino A nagy szépség és az Ifjúság után ezúttal egy tévésorozatot készített, amely éppúgy magán hordozza majd a rendező szerzői stílusjegyeit, mint eddigi játékfilmjei. Az ifjú pápa XIII. Piuszról, egy fiktív pápáról szól, aki a nyolcrészes miniszériában a történelem legkonzervatívabb egyházfőjeként kételyekkel tele irányítja a katolikus egyházat.

Ellentmondás vagyok. Isten vagyok: egy a háromból, három az egyben. Mint Szűz Mária, az Anya; mint az emberi jóság és a gonosz – ezekkel a sorokkal definiálja magát XIII. Piusz Az ifjú pápa című tévésorozat előzetesében. A sorozatot ősszel mutatják be és Paolo Sorrentino rendezi. Mielőtt valaki zavartan fellapozná a történelemkönyveket és szóvá tenné, hogy XII. Piusz volt az eddigi utolsó Piusz a pápák sorában, gyorsan szögezzük le, hogy A nagy szépség Oscar-díjas rendezője egy kitalált katolikus vezetőről készített minisorozatot.

A történetben az eredetileg Lenny Belardo névre hallgató férfi a negyvenes évei elején válik a történelem első amerikai pápájává. XIII. Piusz minden idők legkonzervatívabb pápája, de a filmelőzetes alapján az ellentmondások ezzel még nem érnek véget. Az erősen dohányos egyházfő hatalmas vívódások közepette igyekszik megfelelni küldetésének, egyszerre régimódi és nagyon modern, aki forradalmat szeretne csinálni a Vatikánban.

Paolo Sorrentino rendezői jegyzetében úgy fogalmazott: az ifjú pápa megválasztása a bíborosi kollégium egyszerű és hatékony médiastratégiájának eredménye lehetett. Szándéka szerint XIII. Piusz egyszerre lesz a legtitokzatosabb és legellentmondásosabb a pápák sorában, aki egyidejűleg kételyektől gyötört és határozott, megsebzett és könyörtelen, pedáns és ironikus.

Hírdetés

Ezt a rétegzett személyiséget a többnyire a szépfiúi szerepeiről ismert brit színész, Jude Law viszi vászonra. Mellette Mária nővért alakítja majd az Oscar-díjas Diane Keaton, James Cromwell pedig egy befolyásos bíborost formál meg. Az olasz–brit– amerikai koprodukcióban készült sorozat Sorrentino első ilyen rendezése, az olasz filmes valamennyi epizódot maga jegyezte direktorként.

A stáb zömmel Rómában forgatott, a Vatikán szomszédságában, emellett Velencében és New Yorkban is vettek fel jeleneteket. Sorrentino korábban azt mondta a sorozattal kapcsolatban, hogy Isten létezésének és hiányának egyértelmű jele, hogy egyáltalán kereshetjük a hitet, és ha megtaláltuk, hogyan veszíthetjük el.

A premier várhatóan szeptemberben lesz az egyik kábeltelevízió-csatornán, magyar nyelvű bemutatásáról egyelőre nincs hír. Az ifjú pápa nem az első sorozat, amely a pápaság feltételezett kulisszái mögé tekint be: részben hazánkban készült a Borgiák című nemzetközi széria, amely a XV. században VI. Sándor pápa és a Borgia család zűrös kapcsolatait ismertette Jeremy Irons főszereplésével.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »