Amerika páncéltörőket kaptak "mérsékelt" ellenzéki csoportok

Amerika páncéltörőket kaptak "mérsékelt" ellenzéki csoportok

MTI nyomán

Hírdetés

Amerikai gyártmányú páncéltörők új szállítmányait kapták meg a szíriai kormányerők ellen Aleppóban harcoló felkelőcsoportok – közölték a Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) ellenzéki ernyőszervezethez kapcsolódó felkelők a Reuters brit hírügynökséggel hétfőn.

Az SZSZH tagjai szerint a szállítmányokat a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével szembehelyezkedő államok azután juttatták el hozzájuk, hogy a kormányerők iráni fegyveresek és a libanoni Hezbollah síita radikális szervezet támogatásával nagyszabású offenzívát indítottak Aleppó tartományban múlt pénteken.

Még több fegyvert akarnak

A felkelők ugyanakkor megjegyezték, hogy az új fegyverek nem elegendőek a szíriai hadsereg kiterjedt támadásának visszaverésére. „Néhány darab nem elegendő. Több tucatra van szükségük” – mondta az egyik SZSZH-tiszt.
    
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport beszámolója szerint a felkelők péntek óta legalább tizenegy katonai járművet lőttek ki irányított páncéltörő rakétákkal.
    
Az Egyesült Államok Törökországon keresztül látja el az általa mérsékeltnek tartott (valójában egytől egyik megbízhatatlan, egymás ellen is harcoló, sokszor dzsihadista) felkelő csoportokat a támogatásukat célzó program keretében. Ugyanennek a programnak a részeként képezték ki a kiválasztott „mérsékelt” fegyvereseket a CIA emberei (hogy aztán azok az első pillanatban hátra is hagyjákj az ISIS-nek a fegyvereket – a szerk.)
    
A Pentagon október 9-én közölte, az amerikai hadsereg folytatja az általa kiválasztott felkelők felfegyverezését, ennek felgyorsítása érdekében azonban a fegyvereket és a lőszert biztonsági szempontból átvilágított parancsnokokhoz juttatják el, akik maguk osztják majd el a felszerelést embereik között. Az amerikai védelmi minisztérium illetékeseinek tájékoztatása szerint a felkelők „alapszintű” katonai felszerelést kapnak, fejlett tankelhárító vagy vállról indítható légvédelmi rakétákat nem.
    
Frank Gardner, a BBC brit közszolgálati média tudósítója ugyanezen a napon arról számolt be a Twitter közösségi oldalon egy bejegyzésében, hogy Szaúd-Arábia 500 TOW típusú páncéltörő rakétát küldött az SZSZH-nak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »