„Amerika nem kis részben felelős, hogy az embereknek el kell hagyniuk az otthonaikat”

„Amerika nem kis részben felelős, hogy az embereknek el kell hagyniuk az otthonaikat”

Európában nem a menekültügy, hanem a felelősségvállalás van válságban – mondta a svéd miniszterelnök az országok közti konfliktusokra utalva. A politikus az osztrák kancellárral és a német alkancellárral egyeztetett a migrációról a jövő heti rendkívüli uniós csúcs előtt.

Zaatari, a világ egyik legnagyobb menekülttábora, a jordániai létesítményben 85 ezer szír él. Jordánia több mint 600 ezer menekültet fogadott be, egyharmaduk augusztus óta nem kap élelmiszersegélyt az ENSZ-től pénzhiány miatt. A kilátástalan helyzetből sokan visszamennek Szíriába, azokba a térségekbe, amelyeket mérsékelt, nem iszlamista felkelők foglaltak el korábban.

Törökországból viszont Európa felé veszik az irányt azok, akiknek nem jutott hely a túlzsúfolt helyi menekülttáborokban, és már feketén sem tudnak dolgozni. Eddig az onnan érkezők a tengeri utat választották, a török parti őrség legutóbb 200 embert mentett ki. Ők a görögországi Leszbosz szigetére tartottak, amikor bajba kerültek.

Hírdetés

A veszélyes tengeri átkelés helyett egyre többen próbálják meg szárazföldön elérni Görögországot. A határ közelében lévő Edirnénél pénteken ezrek igyekeztek görög földre lépni, de a török hatóságok megállították őket. Többségüket egy stadionban szállásolták el. „Kitartunk. Egyáltalán nem fordulunk vissza, nem megyünk vissza. Továbbmegyünk, Európába” – mondta egy szíriai menekült. Körülbelül ezren el is indultak, de nem Görögországba, hanem Bulgáriába, amely az Európai Uniónak ugyan tagja, de a schengeni övezetnek nem. Sajtóértesülések szerint a helyi hatóságok nem akadályozták őket útjukban.

Bécsben közben annak a három országnak a vezető politikusai egyeztettek, amelyek a legtöbb migránst fogadják be. A német alkancellárral és a svéd miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után az osztrák kancellár azt mondta, hogy azonnali, ötmilliárd eurós segélyt kell küldeni a törökországi, jordániai, libanoni és iraki menekülttáborok fenntartására. Werner Faymann szerint a pénzt az Európai Unió mellett az Egyesült Államoknak és az Öböl menti országoknak kell összeadniuk.

http://hirtv.hu/videok/135395

„Európának meg kell tennie a magáét, de az Egyesült Államoknak is. Ők nem kis részben felelősek azért a helyzetért, amely miatt az embereknek el kell hagyniuk az otthonukat, például Irakban. De ez a helyzet az Öböl menti államokkal is” – ezt már Sigmar Gabriel német alkancellár mondta a találkozó után. Stefan Löfven svéd kormányfő pedig azt hangoztatta, hogy Európában nem a menekültügy, hanem a felelősségvállalás van válságban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »