Amerika nem kér a menekültekből

Amerika nem kér a menekültekből

Alighanem a nap, de inkább a hét, a hónap, az év (?) legalja pillanatai közé fog tartozni a hétvége, már ami demokrácia, a befogadás, a tolerancia és az egyenlőség hazáját, az Egyesült Államokat, vagy legalábbis annak vezetését illeti.

Röviden:

  • A Fehér Ház szóvivője közölte: Nem fogad be migránsokat az európai menekültválságból az Egyesült Államok.
  • Szakértő: a kialakult migrációs válság nagyobbrészt Európa felelőssége
  • Republikánus politikus: „Európa is felelős, az európai partnerek nem akarják a menekülteket, nem akarják a migránsokat”.

Potenciális terroristák

De még mielőtt az igazán vad dolgokhoz érkeznénk:  levélben javasolta még tavasszal 14 szenátor Barack Obama amerikai elnöknek, hogy legkevesebb 65 ezer szíriai menekültet telepítsenek le az Egyesült Államokban, ám erre a politikai és jogi akadályok miatt kevés az esély – írta szombati számában a The New York Times. A javaslat bírálói szerint a betelepítésre vonatkozó indítvány megnyitná az ország határait a potenciális terroristák előtt, egyesek pedig egyenesen „dzsihadista frakciónak” nevezték az aláíró honatyákat.

A hiányzó politikai akarat mellett persze belejátszik, hogy az amerikai közvélemény „belefásult a külföldi szerepvállalásba” – ahogy a New York Times írja, illetve még saját bevándorlásügyi problémái kapcsán sincs politikai konszenzus. Gondolunk itt ugye a mexikói határra felhúzott – amúgy valódi – kerítésre, illetve az országban élő mintegy 11 millió illegális bevándorlóra.

No, de álljon itt, mit is gondol az Egyesült Államok vezetése, politikai elitje a migrációs válságról!

Josh Earnest, Barack Obama amerikai elnök szóvivője pénteken akkorát nyilatkozott, hogy még a kamera is beleszédült: „Amerika elismeri, hogy ez a humanitárius krízis megterheli Európát, de az amerikai kormányzat nem tervezi, hogy menekülteket fogadna be az észak-afrikai és közel-keleti migránshullámból, amely Európa felé tart” – mondta. És – most kapaszkodjanak bele valamibe – közölte:

Európának megvan a kapacitása arra, hogy megoldja ezt a problémát.

De ez még mind semmi.

WTF rovatunk következik

Hírdetés

A hétvégén nem csak a Fehér Ház szóvivője tolta túl a biciklit, de előfordulhat, hogy Stewart Patrick, a Külkapcsolatok Tanácsának szakértője is a kelleténél több wiskeyt nyakalt be Washingtonban, mikor nemes egyszerűséggel közölte

„a kialakult migrációs válság nagyobbrészt Európa felelőssége”

Igen, jól hallották.

Irak szétbombázója, Szíria szétverője, az Afganisztánban több mint tíz évig háborúsdit játszó ország, egy állam, amely hű szövetségeseivel, többek között Nagy-Britanniával, Szaúd-Arábiával és Izraellel együtt olyan mesterien, ügyesen, szorgalmasan, és egy sebész késének precizitásával

bombázta vissza a középkorba az emberiség bölcsőjét, és küldött a halálba tízezreket, földönfutóvá milliókat, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva.

Majd jön a Szakértő úr, és közli, ez biza Európa felelőssége.

Mellettük azért szerencsére valódi politikusok is szeretnek nyilatkozni: Charlie Dent republikánus képviselő európai turnéja után – bár elismerte, hogy „az Egyesült Államoknak többet kellene tennie” de úgy vélekedett, hogy „Európa is felelős”. Rámutatott, hogy az európai partnerek

„nem akarják a menekülteket”, nem akarják a migránsokat”

Azért ehhez kell pofa.

De ne legyünk igazságtalanok.

Charli európanemakarjaamigránsokat Dent hazájának külügyminisztériuma megnyugtatott mindenki érdeklődőt, amikor közleményben közölték:

„jövőre talán 1800-ra emeli a befogadandó szíriaiak számát”.

Nagyvonalú gesztus ez a 300 milliós országtól. Hozzánk fél nap alatt érkezik ennyi.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »