Amerika nem beszél a zsidótelepítések befagyasztásáról – Nehogy megbukjon a Netanjáhu-kormány Izraelben

Amerika nem beszél a zsidótelepítések befagyasztásáról – Nehogy megbukjon a Netanjáhu-kormány Izraelben

Az izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdésének előfeltételeként Mahmúd ’Abbász palesztin elnök azt követeli, hogy Donald Trump elnök, pontosabban az amerikai küldöttség vegye rá Binjámin Netanjáhut a megszállt palesztin területeken folyó zsidótelepítés befagyasztására. A palesztinok szerint ugyanis a zsidótelepítés folytatódása olyan helyzetet teremt a megszállt területeken, hogy a tárgyalóasztalnál már nem lesz miről alkudozni. Az El-Háját című pánarab napilap nyugati diplomatákra hivatkozva ma azt írja, hogy Washington nem meri közölni a zsidótelepítés befagyasztására vonatkozó követelést, mert Izraelben ez a Netanjáhu-kormány bukásához vezetne…

A Donald Trump elnök által a Szentföldre és vele szomszédos országokba menesztett, jórészt zsidókból álló „békéltető” küldöttség – amint arról mi is beszámoltunk – csütörtökön a Palesztin Nemzeti Hatóság székhelyén, Rámalláhban is megbeszélést folytatott. Az, hogy az amerikai küldöttség, élén az ortodox zsidó Jared Kushnerrel, Trump vejével, mennyire egyoldalúan az izraeli érdekeket képviselte a palesztin nagyvárosban, az lerí Mahmúd ’Abbász elnök arcáról. Tegnap még arról számoltunk be, hogy az amerikai küldöttség két tagja, Jason Greenblatt és Jared Kushner hajlik arra, hogy Washington elfogadja azt a palesztin álláspontot, miszerint a tárgyalások megkezdésének előfeltételeként Izrael állítsa le a zsidótelepítést a megszállt palesztin területeken. Mára azonban ennek az ellenkezőjéről értesültünk.

A Londonban megjelenő El-Háját című, általában jól értesült pánarab napilap mai számában azt írja, hogy Mahmúd ’Abbász palesztin elnökkel az amerikai küldöttség közölte: nem lehet, nincs értelme a zsidótelepítés tárgyalások előtti befagyasztásáról beszélni, mert az Izraelben a Netanjáhu-kormány bukását idézné elő… (Más szóval: Netanjáhu csak hadd telepítsen továbbra is zsidó kolonialistákat a megszállt palesztin területeken, nehogy megbukjon a kormánya, s akkor nem lesz kivel tárgyalni a békéről – H. J.) A londoni arab újság azt is megtudta, hogy történt ugyan némi előrelépés az amerikai küldöttség mostani megbeszélései folyamán, ám az nem elég a béketárgyalások újrakezdéséhez.

Hírdetés

A mai izraeli vezető lapok – így például a Jediot Áháronot – elismerik, hogy nem történt előrelépés a palesztin-izraeli béketárgyalás fölújítására tett erőfeszítések terén. A hírmagyarázók azt is hangsúlyozzák, hogy miért nem történt előrelépés: azért nem, mert a Trump elnök által a Közel-Keletre indított küldöttség sem Rámalláhban Mahmúd ’Abbásszal, sem Jeruzsálemben Binjámin Netanjáhuval nem közölték azt, hogy Washington elkötelezi magát a kétállamos megoldás mellett, azaz, a békeszerződés egyik eredményeként Izrael mellett létrehozzák a független Palesztin államot. Ebben a helyzetben a palesztinoknak valóban nincs miről tárgyalni.

H. J. – Kuruc.info

Korábban írtuk: Rámalláhban járt a majdnem tiszta zsidó amerikai "békéltető" küldöttség – A palesztinok tüntettek is ellenük


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »