Amerika demokratikus káoszt exportált, az Iszlám Állam vegyi fegyvert fog – de persze nem a feladónak

Több nyugtalanító jel utal arra, hogy az Iszlám Állam (IÁ) esetleg képes vegyi fegyvereket előállítani Szíriában és Irakban – mondta az AFP francia hírügynökségnek kedden Ahmet Üzümcü, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főigazgatója.

"Lehetséges, hogy ők maguk állítottak elő (vegyi fegyvereket), ami rendkívül nyugtalanító" – mondta az OPCW főigazgatója az AFP-nek. Ahmet Üzümcü hozzátette, "ez azt jelenti, hogy megvan hozzá a technológiájuk, a gyártási ismereteik, és hozzáférnek olyan alapanyagokhoz, amelyek felhasználhatók vegyi fegyverek előállítására".

A hírügynökség felidézte, hogy John Brennan, a CIA igazgatója februárban már bejelentette, tudomása szerint az Iszlám Állam rendelkezik vegyi fegyverekkel, és már több alkalommal használta is azokat. A CIA úgy véli, hogy az IÁ képes kis mennyiségben klórgázt és mustárgázt előállítani, Brennan szerint pedig lehetséges, hogy a szervezet Irakon és Szírián kívüli használatra is képes exportálni a vegyi fegyvert.

Peter Cookot, a Pentagon szóvivőjét is idézte az AFP, eszerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció március elején kifejezetten a dzsihadisták olyan létesítményei ellen intézett légicsapásokat, amelyek lerombolása csökkentette a terrorista szervezet képességét vegyi fegyverek gyártására.

Az OPCW vizsgálatai során több bizonyítékot is talált arra, hogy mustárgázt vetettek be Irakban és Szíriában, így az Aleppó tartománybeli Marea közelében.

Március 9-én az Iszlám Állam vegyifegyver-támadást intézett az észak-iraki Taza város ellen, három gyereket megöltek, és 1500 embert megsebesítettek. Az akkori hírügynökségi jelentések szerint három óra leforgása alatt mintegy 45 rakétát lőttek Tazára, helyi biztonsági illetékesek szerint a támadás során klórgázt vetettek be az iszlamisták.

Állítólag még folynak a vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogy a szélsőségesek hogyan jutottak ehhez a vegyi fegyverhez.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »