Amerika behálózza Moszkva hagyományos európai szövetségesét?

MTI nyomán

Szerbiának politikailag és gazdaságilag egyaránt kulcsszerepe van a régióban, tőle függ, hogy a régió merre tart, ennek az országnak a demokratikus Európa részévé kell válnia – mondta Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke kedden Belgrádban Aleksandar Vucic szerb kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az amerikai alelnök hivatalos látogatásra érkezett Belgrádba, ahol a két ország kapcsolatairól, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédről, a regionális viszonyokról és Szerbia európai uniós csatlakozásáról tárgyalt a szerb miniszterelnökkel.

Biden kijelentette:

Szerbia nagy utat tett meg azért, hogy több területen is győzedelmeskedni tudjon.

Amerika tiszteli azokat a vezetői erőfeszítéseket, amelyeket a nehéz pillanatokban a szerb kormányfő az ország érdekében hozott – hangsúlyozta.

“Történelmünk egyes pillanatai fájdalmasak voltak, örülök, hogy új fejezetet nyithattunk”

– szögezte le Biden, egyúttal részvétét nyilvánította azon áldozatok családjainak, akik az 1999-es NATO-bombázásokban vesztették életüket Szerbiában.

Az amerikai politikus szerint Vucic erőfeszítéseket tett a régió stabilitása érdekében. Megemlítette a szerb miniszterelnöknek a srebrenicai mészárlás 20. évfordulója alkalmából tett látogatását, akárcsak annak a júniusi megállapodásnak az aláírását, amelyet a balkáni ország  Horvátországgal kötött a kétoldalú viszony előmozdításáról.

Vucic a sajtónak úgy nyilatkozott: jelentős támogatást vár az Egyesült Államoktól a béke és a stabilitás megőrzése érdekében a régióban.

A szerb kormányfő a tárgyalások kapcsán úgy ítélte meg, hogy az Egyesült Államok békét és stabilitást akar a Nyugat-Balkánon, “Szerbia pedig mindent megtesz, hogy ehhez hozzájáruljon”.

Szerbia a jövőben mindent megtesz annak érdekében, hogy javítson az albánokkal való viszonyán – mondta, majd hozzáfűzte, hogy egy hónap múlva Edi Rama albán miniszterelnök hivatalosan is Szerbiába látogat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »