Amerika az emberi jogok, a demokrácia őshazája, vagy valami egészen más? – rövid lapszemle

Rabszolgák megbélyegzése az USA-ban – korabeli metszet

Sinkovics Ferenc publicista rámutat: az  USA déli államaiban csak a lakosság tíz százaléka rendelkezett rabszolgákkal, és a tíz százalék felének is csupán öt vagy ennél kevesebb rabszolgája volt. Délen sajátos kapcsolat alakult ki a rabszolgatartó fehérek és a rabszolga feketék között.

Egy környezetben éltek, együtt dolgoztak, a házi személyzet is a rabszolgák közül került ki, fehér gyerekeket fekete dada gondozott. Ezt a fajta közelséget Északon egyenesen visszataszítónak tartották. Több északi állam is kategorikusan tiltotta törvényeiben a rabszolgatartást, de azt is, hogy a területén feketék telepedjenek le, vagy akár csak ott tartózkodjanak hosszabb ideig.

Hírdetés

Jefferson Davis, a déliek elnöke már a háború előtt is beszélt arról, hogy a rabszolgaságnak rövidesen leáldozik. Lincoln viszont úgy tartotta, képtelen a feketék és a fehérek kultúrája megférni egymás mellett, ezért azt javasolta, hogy telepítsék vissza a feketéket Afrikába

Nem értette, hogy az északkeleti nagytőke már várt rájuk, mint az ipar leendő ágyútöltelékeire…

Egy korabeli fekete szószóló szerint nem volt lényegi különbség a Délen ismert rabszolgaság és az északkeleti fekete munkástömegek „filléres” élete között. Majd száz évet kellett várniuk az Amerikában élő feketéknek arra, hogy jogi értelemben az élet minden területén megszűnjön a megkülönböztetésük.

Magyar Hírlap


Forrás:patriotaeuropa.hu
Tovább a cikkre »