Amatőr hibáknak tulajdonítják a milliárdosok, hogy átverték őket

Amatőr hibáknak tulajdonítják a milliárdosok, hogy átverték őket

Az év eleji brókerbotrányokat követően újabb pénzügyi skandalumra derült fény. A Kézizálog Zrt. felszámolása során nyilvánvalóvá vált, hogy a cég által felvett hitelek biztosítékaként adott aranytömbök hamisak. A szakértő szerint gondatlanok voltak, akik vizsgálat nélkül vették át az értéktelen tömböket.

Hamis aranytömböket adott biztosítékként több hazai milliárdosnak, illetve pénzintézetnek a Kézizálog Zrt. a neki nyújtott kölcsön fejében – adta hírül a Napi.hu. Az év elején csődbe jutott céggel kapcsolatos friss fejlemény szerint nem csak az a gond, hogy az általa felvett hiteleket nem tudja visszafizetni. A kártalanításra felhasználható vagyon felmérése során mostanra az is kiderült, hogy a biztosítékként adott aranytömbök egytől egyig trombitarézből vannak, amelyekről az illúziót keltő aranyborítást is lespórolták, azaz töredékét sem érik a Kézizálognak nyújtott kölcsönöknek.

Trombitaréz hitelesítőjel nélkül

– Információim szerint a fémtömbökön nem volt hitelesítő jel. Nem is csoda, hiszen ezeknek a trombitarézből készült tömböknek a színe is egészen más, mint az aranytömböké, s még a szaguk is jellegzetes rézszag. Kizártnak tartom, hogy ezeket az aranyként biztosítékba adott tömböket szakértő látta volna. Sőt, egy egészen kicsit is tájékozott laikus is rájöhetett volna a csalásra – mondta lapunknak a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója. Juhász Gergely kiemelte, az értékesítés nagy valószínűséggel úgy történt, hogy az ügyfelek kizárólag a tömbök valódiságát igazoló certifikátot látták, a hamis tömböket jó eséllyel leplombált ládákban szállították az ügyfelekhez. Ez azt is valószínűsíti, hogy – miután egyetlen hazai certifikát kibocsátására jogosult cég sem azonosította az aranytömböket – amennyire amatőr volt az aranytömb-hamisítás, olyan jó minőségűre sikerülhettek a hamis igazolások.

Hírdetés

– A szakmában egyébként merőben szokatlan, hogy aranytömböket mindenféle vizsgálat nélkül elfogadjanak biztosítékként. Másként nem történhetett, hiszen a hamis tömbökről távolról látható, hogy nem aranyból vannak. Minden bizonnyal olyanoknak ajánlották fel a lehetőséget, akikkel régi jó viszonyban voltak, s megbíztak a Kézizálog Zrt.-ben – hangsúlyozta a szakértő. Juhász Gergely kiemelte, abból a szempontból is profi volt az átverés, hogy lakosság számára nem forgalmazták a hamis tömböket. Akkor ugyanis gyorsan kiderülhetett volna a turpisság, hiszen a lakossági vevők kezébe kerülő aranytömböket gyakran igen rövid időn belül felajánlják aranyforgalmazással foglalkozó cégeknek megvásárlásra. A szakértő azt is hozzátette, ma már léteznek olyan korszerű eszközök, amelyek segítségével akár a becsomagolt aranytömbről is százszázalékos biztonsággal meg lehet állapítani valódiságát.

Ingyenes vizsgálat

Kérdésünkre Juhász Gergely elmondta, hogy a mostani hír minden bizonnyal nem használ majd az aranyforgalmazásnak, pedig ha valaki kellő gondossággal vásárol nemesfémet, akkor nem érheti csalódás. Ezért is döntöttek úgy, hogy szeptember végéig ingyen bevizsgálnak minden hozzájuk bevitt aranytömböt, illetve aranyrudat. Az ajánlat törtaranyra nem érvényes.

A mostani botrányban egyébként a Napi.hu értesülése szerint az egyik vidéki pénzintézet 600 millió forint kölcsönét sirathatja, egy ismert budapesti nagytőkés 300 millió forintot vesztett, egy másik milliárdos pedig kétmilliárd forintnak mondhat búcsút. De a cég Lombard Bond nevű kötvényeivel sincs minden rendben. A két sorozatban, tízmilliárd forint értékben kibocsátott értékpapírokat befektetésre ajánlott, BB+ besorolással forgalmazhatták, s a cég többek között ezekkel az értékpapírokkal fizetett egy szálloda tulajdonjogáért, majd azonnal tovább is adta, immár készpénzért. Így a Kézizálog csődbe jutását követően most joggal kérdezheti az egykori szállodatulajdonos, mi alapján minősítették jónak a cég kötvényét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »