Alvilági figurákkal állt szerződéses kapcsolatban a Lombard Lízing

Alvilági figurákkal állt szerződéses kapcsolatban a Lombard Lízing

Alvilági, börtönviselt figurával állt szerződésben a főként autóhitelezéssel foglalkozó társaság, a Lombard Lízing Zrt – értesült a PestiSrácok.hu. Az egykoron a lízingcég alkalmazásában álló, behajtással foglalkozó „vállalkozó” ellen értesüléseik szerint közokirat-hamisítás, testi sértés és garázdaság miatt is folytak büntetőeljárások. A Lombard Zrt. egy celldömölki gépjárműjavító cég telephelyének „birtokbavételével” bízta meg K. Zoltánt és embereit, ám a történet vége dulakodás, törés-zúzás, végül pedig hatósági fellépés lett. A Celldömölki Rendőrkapitányság az ügy kapcsán rongálás és önbíráskodás miatt folytat nyomozást.

„Kétes hírű, alvilági figurák segítségével a kétes hírű, ügyfeleit kifosztó szegedi székhelyű Lombard Zrt. megbízásából tipikus pénzbehajtó, börtönviselt kinézetű alvilági figurák a hajnali órákban elfoglaltak egy celldömölki telephelyet, úgy, hogy törtek zúztak, kifúrták a zárakat, lánccal lelakatolták a bejárati kaput, ahova se a tulajdonosokat, se a jogszerűen bérlőket nem engedték be, megakadályozták a munkakezdést, a vásárlók, ügyfelek és a dolgozók bejutását” – írta néhány héttel ezelőtti közleményében az adósok és hitelkárosultak képviseletében is fellépő „Fehér Kéményseprők” Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége. Írásukban kitértek arra is, hogy véleményük szerint már egyetlen megbízhatónak tartó vagyonvédelmi vállalkozás sem fogadja el a Lombard megbízását, ezért alkalmazták K. Zoltánt és csapatát.

Kizárták volna saját tulajdonából

A szervezet elnöke, Dabasi Tamás a PestiSrácok.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a vállalkozás tőlük segítséget kérő tulajdonosa és a Lombard között több éve folyamatban lévő, a tulajdonjoggal összefüggésben folyó per ellenére, jogerős ítélet híján lépte meg azt a lízingcég, hogy „alvilági figurákat bízott meg azzal, hogy törjék fel az ingatlant”. A telephelyen megjelent vagyonvédelmi kft. biztonsági őreinek irányítója az a börtönt is megjárt K. Zoltán volt, aki saját állítása szerint a Lombard megbízásából volt a telephelyen, amit a helyszínre kiérkező rendőröknek lobogtatott megbízási szerződéssel is igazolt – állította a portálnak Dabasi Tamás, aki elmondta, őket a tulajdonos június 18-án azzal riasztotta, hogy K. Zoltán és több biztonsági őr a helyszínen van, behatoltak a telephelyre, a biztonsági őrök pedig nem engednek be senkit. K. Zoltánék „szétverték a riasztórendszert”, kifúrták és kicserélték az összes zárat. Később a helyszínre kiérkező „kéményseprők” és a biztonsági emberek között kisebb dulakodás is kialakult, aminek a rendőrök vetettek véget, akik elvégezték a helyszínelést és K. Zoltánékat igazoltatták.

Egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoznak

Az eset kapcsán a lap megkereste az ügyben illetékes Szombathelyi Rendőrkapitányságot is, akik annyit közöltek, hogy a Celldömölki Rendőrkapitányság rongálás vétség és önbíráskodás bűntette miatt nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen. K. ellen egyébként információik szerint közokirat-hamisítás, testi sértés és garázdaság miatt is folytak eljárások. Így jogosan merül fel a kérdés, hogy miért ilyen kétes hírű, az egyébként a debreceni éjszakában jól ismert figurát bízott meg a Lombard Zrt. követelései érvényesítésére. Ráadásul az Opten adatai szerint K. Zoltán több behajtással foglalkozó cége (Civis-Ex Kft, Cívis Lízing & GPS Security Kft.) ellen is végrehajtás van folyamatban.

Hírdetés

Rogánnak sem tetszett a Lombard eljárása

Ismert, a K. Zoltánt és embereit megbízó, főleg autóhitelezéssel foglalkozó társaság ellen a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal is felemelte a szavát. A politikus néhány hónappal ezelőtti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szerinte a Lombard Lízing Zrt. nem tartja be a bankok elszámoltatásával kapcsolatos törvényt. Ezért Rogán kérte az MNB-t az ezzel kapcsolatos sürgős vizsgálat lefolytatására, valamint arra, hogy utasítsa a törvénysértés felfüggesztésére a Lombard Lízing Zrt.-t, a fennmaradó vitás esetekben pedig bírálja el az ügyfelek panaszait. A jegybank fel is szólította a lízingcéget az autós hitellel rendelkező ügyfelekkel kapcsolatos hiányosságok pótlására.

A Kúria is ítéletet mondott a társaság felett

Érvágás volt a Lombard számára az a július 8-án született Kúria-döntés is, ami több ezer adós autóhitel-szerződését érintette, és amely a jelek szerint végleg ítéletet mondott a szegedi székhelyű Lombard Lízing Zrt. általános szerződési feltételei felett – számolt be a hírről néhány hete a Magyar Nemzet. A bírói fórum 24 pontban érvénytelenítette a társaság kikötéseit, amelyek alapján többek közt a lízingcég nem veheti önkényesen birtokba ügyfelei járműveit még akkor sem, ha megszűnt a szerződés. A bírói testület érvénytelennek nyilvánította a pénzintézet legtöbb, azonnali felmondásra vonatkozó szabályát. Például nem mondható fel a szerződés akkor, ha lopáskár vagy jármű baleseti totálkára következik be. Akkor sem mondhatja fel a szerződést a társaság, ha az adós első alkalommal 15 napot meghaladó késedelembe esik, s a hitelező által meghatározott póthatáridőn belül sem teljesít. A Kúria arról is döntött, hogy a továbbiakban nem adhatja ki ügyfelei adatait az érdekeltségi körébe tartozó társaságnak, illetve harmadik félnek a Lombard Lízing Zrt.

Több adós is panaszkodott a behajtók módszereire

A Magyar Nemzet cikkében azt is kiemelte, hogy lapjukat több olyan adós is megkereste, akiket különböző behajtócégek munkatársai „találtak meg” a társaság megbízásából. Ők arra szólították fel az adósokat, fizessék ki lejárt tartozásaikat, illetve többször előfordult, hogy a behajtók le szerették volna fényképezni az adósok gépjárművét. Akadt olyan eset is, hogy járművüket is vitték volna – írta a lap. Utóbbi kapcsán Dabasi Tamás példaként megemlítette, hogy volt olyan eset, amikor K. Zoltán – ugyancsak a Lombard Zrt. megbízásából – egy taxistól akarta erőszakkal elvenni az autóját.

(PS)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »