Alszerpapavatást és mozaikszentelést ünnepeltek Debrecenben

Alszerpapavatást és mozaikszentelést ünnepeltek Debrecenben

A debrecen-csapókerti görögkatolikus egyházközség október 31-én kettős ünnepet ült. Elkészült Monostory Viktória festőművész alkotása a templom előtti két oszlopon: Szent Péter és Szent Pál mozaikjai. Emellett Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita alszerpappá avatta Gedeon Tamást, az egyházközség kántor-felolvasóját.

A reggeli istentiszteletet a főpásztor vezette. Az utrenye különlegessége volt, hogy a kántori szolgálatba besegített Nyalka Miklós tanulmányvégzett papnövendék, Gedeon Tamás kántor jó barátja.

Ezután következett az avatási szertartás, melynek keretein belül a frissen avatott alszerpap öltözékként sztichárt (hosszú, díszes ruha) kapott, valamint felhatalmazást az orárion (szalagszerű ruhadarab) viselésére, amelyet a diakónustól eltérő módon szükséges hordania.

Az alszerpapi szolgálat átmenet a felolvasói rend és a diakonátus között. Az alszerpap a püspök körüli szolgálattevő: ha a főpap a szentélyen kívül tartózkodik, az alszerpapok körülötte tevékenykednek.

Az érseki Szent Liturgián a frissen szentelt alszerpap már a népes asszisztencia tagjaként végzett szolgálatot.

A liturgián megemlékeztek Boldog Romzsa Tódor püspök vértanúról is, így téve teljessé az ünnepet.

Hírdetés

A Szent Liturgia után a papság az asszisztenciával, valamint a hívek a templom elé vonultak, ahol az érsek-metropolita megszentelte a Szent Pétert és Szent Pált ábrázoló mozaikokat.

Szarka Gergely parókus felelevenítette: egy szentföldi zarándoklat során egy csodálatos mozaikot látva azt a sugallatot érezte, hogy a templom két védőszentjének ilyen formában kell emléket állítania. A hívők is támogatták az elképzelést, így a művésznő férjével karöltve elkészíthette az alkotást.

Az ünnepet a templom udvarán és a közösségi házban agapé zárta.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Orosz Mihály

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »