Álmukban érhette a halálos támadás a tatabányai férfiakat

Álmukban érhette a halálos támadás a tatabányai férfiakat

Egy 15 éves tatabányai fiatalt gyanúsít a rendőrség a vasárnapi kettős gyilkossággal. Őrizetbe vették és kezdeményezték az előzetes letartóztatását. Rendőrségi forrásaink azt mondták róla, zűrös fiú.

Vasárnap délelőtt rövid időn belül két holtestet találtak járókelők Tatabányán. Egy 44 éves férfiét az egykori Győri úti buszmegállónál, a másikat, egy 56 éves férfi élettelen testét pedig tőle alig egy kilométerre, a Reguly Antal téren. Valószínűleg mindkét férfi hajléktalan volt. Az utóbbi áldozat egy padon feküdt, akik látták, úgy gondolták, leitta magát és alszik. Emiatt jó ideig nem is foglalkoztak vele, segítséget sem hívtak hozzá. Csak később derült ki, hogy a férfi halott. Meggyilkolták.

Mindkét férfit brutális kegyetlenséggel agyonverték. Hivatalosan meg nem erősített információink szerint nagy valószínűséggel mindkettőjüket álmukban vagy legalábbis bódult állapotukban érhette a halálos végkimenetelű támadás. Erre utal, hogy tudomásunk szerint a nyomozók nem találtak arra utaló nyomokat: az áldozatok védekeztek vagy küzdöttek volna gyilkosukkal.

Vasárnap délelőtt fedezték fel a gyilkosságokat, dél körül már egy fiatal fiú fotójával járták a bűntények helyszíneinek környékét a rendőrök. Délután háromkor aztán kattant a bilincs a feltételezett elkövető csuklóján. A 15 éves gyanúsítottat az otthonában vették őrizetbe. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekire hivatkozva egyelőre nem közölt részleteket a nyomozásról, és nem közölték még a feltételezett elkövető indítékát sem. Úgy tudjuk, a gyanúsított elfogásakor nem állt drog hatása alatt.

Hogy képes egy, a gyermekkor határán éppen csak túllépett fiatal halálra verni két felnőtt férfit? Végh József kriminálpszichológus szerint – ha a gyanúsított nem volt belőve –, valamilyen küldetéstudat motiválhatta. Meg akarta élni, milyen érzés az, amikor dönthet másokról, mások életéről is akár. – Tizenöt éves korban, a férfivá válási folyamat kezdetén túlteng a fiúkban a tesztoszteron – magyarázta Végh József. – Ha képesek kontrollálni az ilyenkor fel-feltörő agressziójukat, ez az állapot akár kiváló sportteljesítményeket is eredményezhet. Ellenkező esetben viszont felnőtteket megszégyenítő brutalitáshoz is vezethet.

Hírdetés

A bűnügyi statisztikák igazolják a szakember szavait. Míg a 14 év alattiaknak csak 0,25 százaléka követ el valamilyen erőszakos bűncselekményt, addig a 14–18 év közöttiek körében már ez az arány 2-2,5 százalék.

Nemcsak hogy ugrásszerűen nő a 14–18 év közötti elkövetők aránya a gyerekkorúakéhoz képest, de az általuk elkövetett cselekmények brutalitása is elképesztő. Számos bűnügyben bizonyosodott be a bíróság előtt, hogy a tinik gyakran tényleg messze túlszárnyalják kegyetlenség terén a felnőtteket. Ráadásul ők olykor felnőtt fejjel felfoghatatlan okok miatt is képesek ölni.

Debrecenben 2002-ben az akkor 17 éves R. Dávid azért vert halálra egy 58 éves férfit, mert nem adott neki cigarettát. Tette után hazament, és elkezdett játszani a számítógépén. Két kaposvári fiú, K. Mihály és V. Dávid 2008-ban azért ölte meg – szintén brutális kegyetlenséggel – egykori közös barátjukat, mert ahelyett, hogy velük bulizott volna és élvezte volna az életet, mint ők, inkább tanult és „jó fiú lett”.

B. Diána és B. Andrea, két 14 éves lány 1997. november 20-án „egy jó kocsival akartak felvágni a barátaik előtt”. Fiatal koruk ellenére sok mindent kipróbáltak már: bandáztak a náluk idősebbekkel, megkóstolták a speedet. Kocsikázni saját autóval – ehhez viszont még fiatalok voltak. Volt azonban egy ismerősük, egy nagyon vékony testalkatú taxis, akinek elég jó autója volt ahhoz, hogy kérkedhessenek vele. Név szerint kérték a diszpécsertől az ismerős sofőrt, amikor este tízkor bulizni indultak. Szexet ajánlva egy kihalt területre csalták, majd egy vízzel telt üveggel leütötték, aztán halálra rugdosták. A bűnesetből később Lányok címmel készített filmet egy elsőfilmes rendező.

„Felnőtték számára felfoghatatlan az indíték” – ennyit mondott csupán a rendőrség, miután kiderült, két osztálytársa, a 14 éves M. Viktória és a 13 esztendős D. Máté gyilkolta meg a 11 éves Kocsis Franciskát 2000-ben. A kislány holttestét lakóhelyétől távol találták meg egy bozótosban. Gyilkosai lemeztelenítették, megfojtották, majd mielőtt felgyújtották volna, meggyalázták a testét. A rendőrség utóbb azt mondta, a legtapasztaltabb gyilkossági nyomozókat is elképesztette az az előre eltervezett brutalitás, ahogy a gyilkos gyerekek tettüket végrehajtották.

A gyilkos tinik többsége rendes, vagy legalábbis nem problémás családból való. A szakemberek szerint amellett, hogy rossz társaságba keveredtek, biológiai és neurológiai okai is vannak annak, hogy elvesztették a kontrollt cselekedeteik felett. Még nincs kialakult értékrendjük, viszont mindent ki akarnak próbálni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »